A rovat kizárólagos támogatója

Ha a kormányon múlik, nem épül több szélerőmű Magyarországon. A jövőben ugyanis csak a kabinet adhat ki engedélyt ilyen építésére, a Fejlesztési Minisztérium szerint nem indokolt újabbak építése. Paks 2 szele mindent elfúj.

 A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondja, több negatív hatása van a szélerőműveknek a hálózat biztonságára. Az LMP szerint viszont a kormány azért nem támogatja a megújuló energiát, mert csak így tudja igazolni a Paksi Atomerőmű bővítését.

 

 

 

 

 

Tudta? Nem lesz több szélerőmű Magyarországon

Tudta? Nem lesz több szélerőmű Magyarországon

A fejlesztési minisztérium arról tájékoztatta a Magyar Narancsot, hogy nem tartják indokoltnak új szélerőművek létesítését. Az illetékesek a németekre hivatkoznak, pedig 2016. januárig az ex NDK területén 15697 MW szélerőmű létesült. Nálunk 330 MW. Hogyan tud ebből bárki olyan következtetést levonni, hogy nem indokolt a szélerőmű-kapacitás bővítése???

Idén tíz éve adtak ki engedélyeket szélerőművek létesítésére Magyarországon, a kerek évforduló ellenére a szeles szektor szereplői mégis távol állnak attól, hogy pezsgőt bontsanak. 2006 volt ugyanis az első ilyen alkalom, és egyben az utolsó is. 

Annál szigorúbban aligha lehet szabályozni bármit, hogy eleve nem engedélyezik – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Magyar Szélenergia Ipari Társaság elnöke. Lendvay Péter ezt annak kapcsán mondta el, hogy Lázár János az augusztus végi kormányinfón közölte: a természeti értékek és a tulajdon védelme érdekében szigorítani fogják a szélerőművek létesítésének feltételeit.  Lendvay Péter szerint a szélparkok kialakításakor eddig is rendkívül körültekintően kellett eljárni. Így sem a természeti értékekben, sem az anyagi javakban nem esett kár. Egy-egy létesítmény megépítéséhez korábban is tucatnyi engedélyt kellett beszerezni, a környezetvédelmi hatóságoktól a honvédségig számos szervezettől kellett kikérni a hozzájárulást. Hozzátette: jelenleg mintegy 330 megawattot tesz ki a hazai szélfarmok kapacitása, ám a teljesítményüket akár 2000 megawattra is meg lehetne növelni  anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamosenergia-hálózat működése. Vagyis nem állja meg a helyét az a szélenergia-hasznosítást ellenzők körében gyakran hangoztatott érv, hogy azért nem létesülhetnek újabb szélerőműparkok idehaza, mert az időszakos bekapcsolódásuk a villamosenergia-termelésbe, illetve a hirtelen leállásuk felborítaná a hálózat működését. – A szélturbinák be- és kilépését a rendszerbe ugyanis ki lehetne egyenlíteni a hazai erőművek szabályozásával, illetve az importált és az exportált villamosenergia-mennyiség szükség szerinti változtatásával – állítja a szakember.  
 

A szelet is betiltják? – Jávor Benedek blogbejegyzése >>>
 


Nem semmi, ahogy a szélturbina felmegy a hegyre

Kínában tényleg nem ismernek lehetetlent, külön kamiont fejlesztettek azért, hogy a hegyi szélerőművekhez fel tudják vinni az 52 méteres, 80 tonnás óriás szélturbina lapátokat.   A „világ legjobb kamionosai” címre pályázhatnak azok a kínai sofőrök, akik a C&C kamiongyár új promóciós videójában hatalmas szélkerekek alkatrészeit szállítják fel egy hegyi szélfarmra.  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás