A rovat kizárólagos támogatója

Az Afrika legkülönbözőbb térségeiben élő 200 állat genetikai elemzése szerint nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik – derítették ki német kutatók, akik a Current Biology című szaklapban mutatták be tanulmányukat. A zsiráfok száma 35 %-kal csökkent harminc év alatt.

A frankfurti Senckenberg Természettudományi Társaság munkatársai a zsiráfok védelmére, az elefántoknál nagyobb mértékű veszélyeztetettségére akarják felhívni a figyelmet. Axel Janke, a társaság professzora szerint mintegy 450 ezer elefánt él vadon, miközben csupán 90 ezer zsiráf.
 

A zsiráfok száma 35 százalékkal csökkent harminc év alatt.
 

A projektet a kizárólag zsiráfok védelmével foglalkozó természetvédelmi szervezet, a namíbiai Giraffe Conservation Foundation (GCF) indította. Julian Fennessey, a szervezet társigazgatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz az Afrika különböző területein élő zsiráfok és milyen hatásai lehetnek, ha a kontinens egyik feléből a másikba költöztetik az állatokat, mert eredeti életterük veszélyben van.

foltos mintázatok. Nem egy, hanem 4 zsiráffaj van.foltos mintázatok. Nem egy, hanem 4 zsiráffaj van.
 

Még a tudósok is meglepődtek

Az örökítőanyag vizsgálata meglepte a tudósokat. "Az egyes fajok genetikailag annyira különböznek egymástól, mint a barnamedve és a jegesmedve. A vadonban nem is párosodnak egymással. Egy kenyai maszájzsiráf tehát nem találna párra Namíbiában" – emelte ki Janke.  Az eredmények alapján megállapítható, hogy a núbiai zsiráfból alig néhány ezer példány maradt.

Fennessy és munkatársai missziója nem volt veszélytelen, hiszen olyan területeken gyűjtöttek mintákat, mint a konfliktusokkal sújtott Dél-Szudán vagy a Közép-Afrikai Köztársaság. "Néha életveszélyes szituációkba kerültünk" – mondta.

A zsiráfokat a vadorzók elsősorban húsuk miatt vadásszák. Gyakran azért is ölik meg őket, mert bizonyos helyi babonák szerint húsuk a HIV-fertőzés és az AIDS ellen hatásos gyógyszerként is feldolgozható. A legnagyobb veszélyt azonban életterük elvesztése és széttagozódása okozza, de a klímaváltozás is komoly problémát jelent.  A Senckenberg társaság kutatóinak eredményeire hivatkozva a GCF a jövőben fellép az afrikai kormányoknál a zsiráfok erőteljesebb védelme érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás