Hirdetés

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa bemérette a vizet. Bár vegyi szennyezés nem található a vízben, a kommunális szennyezésre utaló KOI 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése.

Baranyi Krisztina szerint a Tiszából vett vízminták egyértelműen bizonyítják, hogy óriási gondok vannak a szennyvíztisztítók háza táján. Ezért rendőrségi feljelentést tesz, és minden adatot kikér a Felső-Tiszavidéki szennyvíztelepekről.  Vízmintát a Tisza egy olyan pontjáról vettek, ahol 10 méter mély a víz és erős a sodrás. Egyértelműen kiderült, hogy a víz nagyon magas koncentrációban tartalmaz fekáliát, amire a magas indol és szkatol tartalom a bizonyíték, valamint zsír-észtereket. A zsír 20 kilométer hosszan fényes rétegben fedi a folyó felszínét teljes szélességében, a fekáliától pedig bűzös, habos és elszíneződött a víz.

A mérések azt is kimutatták, hogy vegyi szennyezés nem található a vízben, ugyanakkor a kommunális szennyezésre utaló KOI, melynek határértéke 25 mg/liter, addig a folyóban mért érték 3954 mg/liter, ami 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték ehhez képest 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése. A mérések nem reprezentatívak, a teljeskörű vizsgálat a hatóság feladata.  A tárca azt válaszolta, hogy a vízminőség védelme, a tisztított szennyvíz élővízbe bocsátása a Belügyminisztérium hatásköre és a Földművelésügyi Minisztériumnak nincs jogköre az ügyben eljárni.

Az ügy előzménye:

Több millió m3 szennyvíz ömlik a Tiszába. Baranyi Krisztina, az Együtt önkormányzati képviselője a kormánytól és a környezetvédelmi hatóságoktól várja – hiába – hogy derítsék ki, honnan jön a szennyezés. A politikus egy palack fekáliás vizet vitt a földművelésügyi, majd a Belügyminisztériumhoz, ahol a portánál sem jutott tovább. Ilyen az, amikor egy országban csak papíron van környezetvédelem – írtuk szeptember 16-án.

Természetes, szerves eredetű a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése Záhony térségében – közölte szeptember 18-án az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
 

És hogy a Tisza felső folyásánál valami nagyon nem stimmel, arról már júliusban is írtunk:

Rezsicsökkentés és államosítás: fizetünk, hogy összeszarozzuk a Tiszát

Rezsicsökkentés és államosítás: fizetünk, hogy összeszarozzuk a Tiszát

Baranyi Krisztina hófehér gumikesztyűjével magasra emelte a frissen merített flakont, melyben kavargott a tisztított szennyvíz. Nem volt se szívderítő, se szemet gyönyörködtető látvány. A felkavaró élményt tegnap kora délutánt öntötte szavakba az Illatos úti vegyiműveknél is a hangját hallató ferencvárosi politikus a Vásárosnamény melletti, a valóságban Kisvarsányhoz közeli szennyvíztelep tőszomszédságában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás