A rovat kizárólagos támogatója

3 órán át bolyongott ma reggel a romániai Nagyszeben belvárosában egy medve. A hatóságok végül lelőtték.

Ma reggel nagy riadalmat keltett a járókelők körében a Nagyszeben központjában órákig bolyongó medve: az állat a várossal szomszédos erdőből tévedt a lakott területre, és a város főterére is bejutott.  Az állat maga is megrémült, és menekülni próbált. Felmászott a háztetőkre, és egyik háztetőről a másikra ugorva próbált kijutni a lakott területről. A hatóságok előbb altatólövedékekkel próbálták ártalmatlanná tenni, de amikor egy gyárudvarba jutott, ahol ötven ember életét veszélyeztette, éles lövedéket használtak.

Cristian Roman, Szeben megye prefektusa elmondta, indokolt volt éles lövedéket használni, de a hatóságok ennek ellenére vizsgálják a fegyverhasználatot. Hozzátette, az állat semmi jelét nem adta annak, hogy az altatólövedékek hatása alá került volna. Az eset éppen akkor történt, amikor Romániában élénk vita tárgya a nagyvadak kilövési kvótája. A szaktárca a környezetvédők tiltakozása miatt visszavonta javaslatát, mely szerint a következő vadászidényben 552 medvét lett volna szabad elejteni Romániában – írta az MTI.
 

Ragadozóbarát román szabály

Ragadozóbarát román szabály

Betiltják a trófeavadászatot a barna medve, a farkas, a hiúz és a vadmacska esetében Romániában. A lépés eléggé váratlan, Európa egyik leggazdagabb vadpopulációjának viszont esélyt jelent a regenerációra – írtuk egy hete az akkor még létező Népszabadságra hivatkozva.

Románia 2007-es EU-s csatlakozása óta folyamatosan nőtt a lelőtt nagyvadak száma, 2016-ban a vadászok országos szinten már 550 medvét, 600 farkast és 500 nagymacskát lőhettek ki egy év alatt. Az elmúlt évtizedben ennek köszönhetően a vadászat több millió eurós üzletté nőtt Romániában, a világ minden tájáról érkeznek ugyanis vadászok és akár 10 ezer eurót is kifizetnek, hogy rátehessék a kezüket a trófeákra.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás