A rovat kizárólagos támogatója

Az új budai szuperkórház ügye jól mutatja a Fidesz-kormány természetét. A kormánynak fontosabb egy ideiglenes, az olimpia után elbontásra kerülő röplabdacsarnok, mint az, hogy az új kórház megfelelő helyre épüljön! Amikor 4 millióan a létminimum környékén vagy alatta élnek, amikor az oktatás és az egészségügy romokban, akkor a gazdaságilag nem megtérülő olimpiánál fontosabb dolgokra kellene koncentrálni.

Először eldöntötték, hogy az Etele térre épül, amit Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester is üdvözölt. Majd nem sokkal később az értékes ingatlant inkább a 2024-es olimpiai pályázatba szánt ideiglenes röplabdacsarnoknak tartották fenn, és ezzel a kórházat a szakmai véleményekkel szemben Dobogó városrészre száműzték, ahol csak a zöldterület tönkretételével lehet építkezni. A kormánynak tehát fontosabb egy ideiglenes röplabdacsarnok lehetősége (hiszen az olimpiai pályázatot még meg is kellene nyerni hozzá), mint az, hogy az új szuperkórház megfelelő helyre épüljön. Hoffmann Tamás meg csak asszisztál ehhez, és csendben hagyja elpusztítani a kerületi értékeket.

A lenti képen pirossal látható az az Etele tértől délre, a vasút és a metróközpont között lévő értékes terület, ahol versenyzett egymással a 2024-es olimpiai pályázatban szereplő ideiglenes, 15 ezer fős röplabdacsarnok és az új szuperkórház. Nyáron még az utóbbi volt a befutó, amit Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester is üdvözölt. A 15 milliárd Ft-osra becsült beruházás helyszíne az LMP Dél-budai szervezete szerint is elfogadható. Itt korábban vasúti teherpályaudvar működött, így a terület revitalizációját is jelentené az új kórház. Ezen kívül a közösségi közlekedés is kiváló (vasút, 4-es metró, hamarosan 1-es villamos).

Budapest Kelenföld Etele térBudapest Kelenföld Etele tér

Hátrány viszont, hogy a Szent-Imre kórház mindössze 1,5 km-re van, ami az egyenletes ellátás szempontjából nem túl szerencsés. A vasút keltette zaj- és rezgésterhelés is kihívást jelentene, és a szűkös területen nem biztos, hogy jutna hely zöldfelületnek. Ezért ideálisabb lenne az új kórházat a kerület keleti részén, a Szerémi út és a Budafoki út környékén lévő egykori ipari zónában, egy kisebb terület megújításával és átalakításával felépíteni. Itt több hely áll rendelkezésre, és a beruházás segítené a kerület városrehabilitációs célkitűzéseit is. Sajnos ezt a lehetőséget a kormány még csak nem is vizsgálta. A Szent Imre kórház szuperkórházzá fejlesztése is reális alternatíva lehet. 

Októberre a kormány módosította az álláspontját, és inkább az ideiglenes röplabdacsarnok számára jelölte ki az Etele téri területet, így a szuperkórházat a szakmai véleményekkel szemben Dobogó városrésze száműzte, ahol csak a zöldterület és potenciálisan a Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület tönkretételével lehetne építkezni. Az Etele téri helyszínnel szemben itt jóval magasabb, 60 milliárd Ft-os költséggel terveznek, amiben még nincs benne a tömegközlekedés elengedhetetlen fejlesztése, ami újabb milliárdokat emésztene föl.
 

  A szuperkórház kinyírhatja a védett forrásokat

A kormánynak tehát fontosabb egy ideiglenes, az olimpia után elbontásra kerülő röplabdacsarnok, mint az, hogy az új kórház megfelelő helyre épüljön!  Fontosabb, mint a jól megközelíthetőség és a zöldterületek védelme. Ez a szemlélet jól illeszkedik a kormány stadionépítési mániájába. Elég egyértelmű, hogy ennél hasznosabb dolgokra is lehetne költeni az adófizetők pénzét. Egyébként is könnyen előfordulhat, hogy nem Budapest kapja az olimpia rendezési jogát, és akkor aztán végképp fölöslegesen száműzték a kórházat egy sokkal előnytelenebb helyszínre.

Az LMP véleménye szerint nem is kellene pályázni az olimpia megrendezésére. A mi szívünket is megdobogtatja a magyar himnusz, amikor valaki aranyérmet nyer, de hazánk mai helyzetében, amikor 4 millió ember a létminimum környékén vagy alatta él, amikor az oktatás és az egészségügy romokban hever, akkor a gazdaságilag nem megtérülő olimpiánál fontosabb dolgokra kellene koncentrálni.

Hoffmann Tamás eddig nem szólalt fel a dobogói helyszín ellen, pedig fontos lenne kiállnia a kerület érdekeiért. Egyértelmű, hogy Újbudának az Etele téri kórház sokkal előnyösebb, hiszen így megmaradhatna Dobogón a rákos megbetegedést okozó szálló portól védő erdősáv, és a kórház a város vérkeringésében, jól megközelíthető helyen lenne, amivel hozzájárulna a barnamezős terület modernizálásához, a környék fejlődéséhez. Ha viszont a röplabdacsarnok épülne meg itt, akkor csak két hétig okozna örömet az embereknek, utána elbontanák, és a terület ugyanolyan elhagyatott lenne, mint ma. Ezért nyílt levélben kértük meg a polgármester urat, hogy ismertesse a véleményét az ügyben (ez valahogy kimaradt az Újbudából…), és egyben reményünket fejeztük ki, hogy ki mer állni a kerület érdekeiért. A kórház helyszínéről szóló döntés még nem végleges, ezért lenne mozgástér a cselekvésre! – írta a delbudamaskepp.blog.hu.

Kapcsolódó anyagok:

A szuperkórház kinyírhatja a védett forrásokat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás