Hirdetés

Az újonnan kialakítandó Mexikói-Karibi Bioszféra Rezervátum a becslések szerint több mint 5,7 millió hektáron, Quintana Roo államnak szinte a teljes partszakaszát lefedné, és többféle fennhatóság alá tartozó területeken át húzódna – Isla Mujeres, Banito Juárez, Puerto Morelos, Solidaridad, Cozumel, Tulum, Bacalar és Othón P. Blanco.

A rezervátum létrehozását az elnök Enrique Peña Nieto jelenti be a COP 13-on, a Biológiai Sokféleség Egyezmény Részes Feleinek, a héten Cancunban, Mexikóban tartandó 13. konferenciáján- írta a Mexico News Daily hírportálja.  Mexikó jelenleg nagyjából 24 millió hektárnyi védett területtel rendelkezik. A Mexikói-Karibi Bioszféra Rezervátum létrehozása ezt majdnem 30 millió hektárra növeli, amivel Mexikó eggyel közelebb lép az Aichi Biodiverzitás Célokban meghatárott 11. cél teljesítéséhez. Ennek megfelelően 2020-ig bezárólag a kormányok kötelesek „a szárazföldi és belvizi területek legalább 17%-ának, valamint a tengerparti és tengeri területek 10%-ának” megőrzésével fenntartani a biológiai sokféleséget.   

A rezervátum tengeri része nagyjából 5,725 millió hektárt fog lefedni, ami a helyi média szerint olyan korallzátonyokat és partmenti lagúnákat érint, amik több mint 500 halfajnak, és 1900 egyéb állat- és növényfajnak adnak otthont. A szárazföldi terület hozzávetőleg 28 589 hektárnyi tengerpartot és lápos területet is magába foglal.  „A Mexikói-Karib térséget nagyon változatos élőhelyek és ökoszisztémák jellemzik” ahogy a szövetségi kormányzat közleményében olvasható. „A szárazföldön különböző típusú tropikus esőerdőket találni, a parthoz közeledve pedig homokdűnéket, lagúnákat, ártereket és mangrove mocsarakat. A tengeren a tengerifű-mezők és korall zátonyok az uralkodóak.” 

Az új Mexikói-Karibi Bioszféra rezervátum több, mint 5,7 millió hektárt fog lefedniAz új Mexikói-Karibi Bioszféra rezervátum több, mint 5,7 millió hektárt fog lefedni

A Mexikói Természetes Védett Területek Bizottsága, a CONANP lesz a felelős az új rezervátum kezeléséért és felügyeletéért, a tengerészet pedig a védelem érvényre juttatásában kap szerepet. Ahogy Rafael Pacciano Alamán, a Környezeti és Természeti Erőforrások Titkáráságnak vezetője az El Universalnak elmondta, a képviseletek tevékenységének és a rezervátum fenntartásának finanszírozásához körülbelül 130 millió pezo (kb. 6,3 millió dollár) szükséges. Ám Alejando del Mazo Maza, a CONANP vezetője azt is hozzátette, Németország financiális segítséget ajánlott mintegy 10 millió eurónyi értékben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás