Hirdetés

Érdekes és figyelemfelhívó tanulmányt közölt az Oxfam a Davosban tartott World Economic Forumon: a világ nyolc leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint az össznépesség felének, az alapítvány szerint a jövedelmi különbségek sosem látott szintekre nőttek. Ezért is felejthető a fenntarthatóság.

Mint a Reuters írja  annál is nagyobbak a jövedelmi különbségek a szegények és a gazdagok között, mint eddig hitték, az új adatok szerint, amelyek már Indiát és Kínát is tartalmazzák, a világ népességének fele még annál is kisebb vagyonnal bír, mint korábban gondolták.



Az Oxfam alapítvány szerint a jövedelmi különbségek már obszcén méreteket öltöttek, úgy vélik, hogy ha ezek az adatok korábban is meglettek volna, akkor azt láttuk volna tavaly, hogy nyolc ember akkora vagyonnal bír, mint a világ 3,6 milliárd embert kitevő szegényebbik fele összesen. A korábbi, az új adatokat még nem tartalmazó becslések szerint még 62 embernek volt akkora vagyona, mint a világ felének, ez csökkent most nyolcra.

Felül balról jobbra: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos, Amancio Ortega, alul balról jobbra: Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Carlos Slim and Michael Bloomberg.Felül balról jobbra: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos, Amancio Ortega, alul balról jobbra: Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Carlos Slim and Michael Bloomberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az, hogy mennyivel lettek gazdagabbak a gazdagok és mennyivel szegényebbek a szegények, jól mutatja a 2010-es adat, amikor még a 43 leggazdagabb vagyona kellett ahhoz, hogy kitegye a legszegényebb 50% vagyonát.

Az Oxfam szerint a jelenleg fennálló adórendszerek is tehetnek a jövedelmi különbségek növekedéséért, ugyanis azok inkább a gazdagoknak kedveznek. Ezt bizonyítja, hogy 2009 óta évente átlagosan 11%-kal nőtt a leggazdagabbak vagyona.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás