Hirdetés

Budapest és más hazai városok után Szegeden is el kellett rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Az ilyenkor szokásos intézkedések mellett azonban Botka László polgármester a városi védelmi bizottság vezetőjeként ingyenessé tette szombatig a tömegközlekedést.

A delmagyar.hu szerint Szeged polgármestere az egyelőre állandósult szélcsendes, hideg-párás, felhős időjárási helyzetre tekintettel szombatig rendelte el a szmogriadót. Az intézkedés részeként nem közlekedhetnek a városban a kétütemű járművek, és kitiltja Szeged közigazgatási területéről az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a városon átmennie sem szabad ezeknek a járműveknek. A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki megszegi, arra szabálysértési bírságot szabnak ki. Tilos a belső égésű motorral ellátott, helyhez kötött berendezések (például aggregátorok, munkagépek) működtetése is, kivéve a tartalék áramforrásként használt aggregátorokat. A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki megszegi, arra szabálysértési bírságot szabnak ki.

Azt is kérik, hogy az ipari létesítmények lehetőség szerint csökkentsék felére a hő- és kéndioxid kibocsátásukat.

Az országban egyedülálló módon ezzel próbálják meg arra ösztönözni az embereket, hogy hagyják otthon autóikat. Az ingyenes tömegközlekedés január 27-ig biztosan érvényben marad, utána minden bizonnyal annak függvénye, hogy mennyire tisztul ki a város levegője.

Kapcsolódó anyagok:

Az ország nagyobbik felére kiadhatnák a szmogriadót

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás