Hirdetés

A pillanat vadászai, a ketyerék megszállottjai. Idők, sorsok tanúi, a soha vissza nem térő jelenetek megörökítői. Ők – a természet magyar fotósai. 17 alkotó és a világ, ahogy ők látják. Negyedszázados évfordulójához érkezik ez év novemberében Az Év Természetfotósa-díj átadása.

Addigra majd több száz pályázó közül választja ki a prominens zsűri azt az egy alkotót, aki az elmúlt évben a legjobban ragadja meg a körülöttünk élő természet egy-egy jelenségét. Egyre nehezebb a dolguk, mert a pillanatot megörökítő magyar mesterek névsora egyre sokasodik. Évről évre nagy nemzetközi pályázatok eredményei bizonyítják, hogy e műfajban a világ élvonalához tartozunk. A kiemelkedő tehetségeken kívül számos kiváló amatőr és profi fotós dolgozik a közös célon: a társadalom esztétikai értékrendjének befolyásolásán, a környezet- és természetvédelem értékeinek, jelentőségének, problémáinak a fotóművészet eszközeivel való bemutatásán, a természeti értékek és folyamatok dokumentálásán. A közös célt mindegyikük sajátos, egyedi alkotóként közelíti meg.

Miért pont azt és pont úgy láttatják képeiken? Hogyan választják ki témáikat, helyszíneiket? Hogy készülnek egy-egy fotóstúrára? Spontaneitás vagy hosszas előkészület? Egy pillanat műve a pillanat műve? Miért készítik képkockáik tömegét? Melyikkel lesznek elégedettek? Miért fotóznak? Hogyan váltak természetfotóssá? Mi tartja meg őket annak évek hosszú során? Kinek fényképeznek? Miért pont a természet képeik témája? Miért tartják fontosnak a természet megismertetését, megszerettetését? Hogyan egyeztethető össze természet és művészet?

A természet magyar fotósai címmel 2017. július 6-tól kezdődően látható a Duna Televízió műsorán a Filmdzsungel Stúdió 16 részes sorozata, mely 17 fotós mini portréja. 5-5 percbe, egy rövid filmpillanatba – ahogy ők, tizenheten egy képkockába – sűrítik alkotói személyiségüket, szeretett természeti értékeiket, tájaikat. A filmes stáb elkísérte őket egy-egy fotós napra, és a képek csak készültek, csak készültek… 

A névsor adásrendben: Máté Bence, Radisics Milán, Selmeczi Dániel, Novák László, Kármán Balázs, Dulai Dávid, Zsila Sándor, Daróczi Csaba, Ritzel Zoltán, Rahme Nikola, Mészáros László, Kudich Zsolt – Zsirmon Réka, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Násfay Béla, Potyó Imre.
1. adás – Máté Bence – 2017. 07.06. 13.45
2. adás – Radisics Milán – 2017. 07.06. 13.50
3. adás – Selmeczi Dániel – 2017. 07.13. 13.45
4. adás – Novák László – 2017. 07.13. 13.50
További adások >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás