A rovat kizárólagos támogatója

A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigetek vize nyaranta vérbe borul. A szigetlakók minden igyekezetükkel meg akarják őrizni az évszázadok óta tartó cetmészárlás véres gyakorlatát, ami mészárszékké változtatja a szigetvilág öbleit, az önkéntesek erőfeszítése ellenére, hogy megakadályozzák azt.

A Feröer-szigetek a Dán királyság tagja, félúton Norvégia és Izland között, a Norvég-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál. Az éghajlata relatíve enyhe, alig változik a nyári és téli évszakban, nyáron 13, míg télen 3’C az átlaghőmérséklet. A grind során, a résztvevő csónakok a sekély öblökbe kényszerítik a delfineket, ahol a több évszázados hagyománynak megfelelően, késekkel, vagy bármilyen éles szerszámmal lemészárolják őket.

Annak ellenére, hogy Dánia egy bálnavadászat-ellenes nemzet az EU-ban, melyben törvényellenes a cetek – bálnák, delfinek és disznódelfinek – mészárlása, mégis megvédi a feröeri grind gyakorlatát. Ha egyszer a cetek bekerülnek a sekély öbölbe, a lakók hatalmas vérfürdővel elvágják a nyakukat, eltörik a gerincüket és kibelezik őket. A Feröer-szigetek lakói még mindig valódi kulturális ragaszkodást éreznek a grind gyakorlatához, és azt állítják, a grind elsősorban élelmiszerszerzésért történik. A delfinek holttest-darabjait megfőzik, megsütik, levegőn szárítják és akár nyersen vékonyra szeletelve is megeszik. De az egyik helybéli szerint egyszerűen csak meg kell főzni burgonyával, ő úgy szereti.

De a Feröer-szigeteken sem mindenki helyesli a gyakorlatot.

Ingi Sørensen, egy feröeri vízalatti fotósnak meggyőződése, a feröeri grind-nek a múltban, a történelemkönyvekben van a helye. "Ez már a múlt. Akkoriban életet adott nekünk, a grind nélkül ma nem lenne itt élet {nekem speciel nagyon tetszene az a verzió!} De napjainkra teljes mértékben szükségtelenné vált!"

Finnur Koba szerint a feröeriek többsége a hagyományokat többre tartják a modern értékeknél. "A tradíciót nagyon nehéz elmagyarázni. Valami, ami mélyen belül él benned, aminek ismered a kultúráját. Ez határozza meg, ki vagy valójában."  Azonban a hosszútávú, évi átlagos 800 fős vadászati kvóta ahhoz kevés, hogy a Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfinek észak-atlanti populációját tönkretegye, de ahhoz sem elegendő, hogy valódi változást hozzon a Feröer-szigetek gazdaságában.

A feröeriek között nincsenek professzionális cetvadászok, és közülük senki nem hivatkozik megélhetési cetmészárlásra. Minden résztvevőnek van hétköznapi munkája, de amikor a grind-et kihirdetik a helyi rádióban, vagy egymást értesítik mobiltelefonon vagy a közösségi médiában, azonnal a megadott öbölbe sietnek. Ölni.

Egy helyi azt magyarázza, hogy elvitte lányát az egyik grind-re, bemutatni hogyan történik a cetek meggyilkolása és feldarabolása. A férfi azt mondja, meg akarta értetni, honnan származik a táplálékuk, és a lányát nem különösebben zavarta az, aminek szemtanúja volt.  A szigetlakók hajthatatlanok, azt állítják, kíméletesen gyilkolják meg a ceteket, és arra hivatkoznak, hogy Gömbölyűfejűeket ölnek, a bizonyos területeken védettséget élvező Közönséges kardszárnyú delfineket nem.

Ha van valami, ami véget vethet a gyakorlatnak, az állatjogi aktivisták erőfeszítései mellett sokkal inkább az egészségügyi problémák, mint az egyre növekvő mennyiségű nehézfémtartalom a cetek testében. A feröeriek között is vannak olyanok, köztük dr. Pál Weihe, aki emiatt tartózkodik a cetholttest-fogyasztástól.  2008-ban dr. Weihe, a szigetek tisztifőorvosával karöltve, azt tanácsolta, hogy senki ne fogyassza a delfinek holttestét. "A Gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfinek holttestében található mérgezőanyagok mennyisége nem csökkent, és még mindig nem tudunk eleget a biológiai mérgek hosszútávú hatásmechanizmusáról. Ezért mindenkit arra figyelmeztetünk, hogy a delfinek holtteste nem alkalmas feröeri {legyünk precízek! Ember nem fogyaszt cetholttestet.} fogyasztásra." – közölte dr. Weihe egy feröeri magazin kérdésére, 2013 szeptemberében.  

2017. kifejezetten rossz év a Dániához tartozó Feröer-szigetek halálzónájába tévedt gömbölyűfejű- és a fehér oldalú delfinek számára!

Május 21. (a 2017-ben elkövetett első grind) óta összesen 988 gömbölyűfejű és kb. 200 kistestű delfint gyilkoltak meg,15 grind során!
dátum – helyszín – áldozatok:
Május 21 – Bøur – 83 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Június 16 – Tórshavn – 164 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Június 16 – Skálabotnur – 8 fehér oldalú delfin
Június 26 – Hvalvík – 157 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin és 53 fehér oldalú delfin
Június 29 – Tjørnuvík – 43 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Július 5 – Hvannasund – 70 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Július 8 – Hvannasund – 71 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Július 9 – Tórshavn – 29 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Július 16 – Vágur – 30 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin & 12 fehér oldalú delfin
Július 17 – Hvannasund – 191 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Július 25 – Syðrugøta – 16 fehér oldalú delfin
Augusztus 5 – Funningsfjørður 109(+) fehér oldalú delfin
Augusztus 5 – Hvannasund – 39 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin & 1 fehér oldalú delfin
Augusztus 15 – Fámjin – 50 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin
Augusztus 18 – Tórshavn – 61 gömbölyűfejű hosszúszárnyú delfin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás