Hirdetés

Tegnap hat nemzetközileg is elismert magyar vízügyi szakértő megküldte állásfoglalását a Fővárosi Közgyűlésnek, áll a Greenpeace Magyarország közleményében.

Prof. Dr. Bogárdi István, Futaki Károly, Holló Gyula, Prof. Dr. Koncsos László, Simonffy Zoltán, Dr. Völgyesi István okl. vízépítőmérnökök levelükben részletesen elemzik a Szeneczey Balázs nevével fémjelzett közgyűlési előterjesztéshez mellékelt dokumentumokat, amelyek a parti mobilgát melletti érveket sorolják fel.

A vízügyi szakértők állásfoglalásukban kijelentik: a part közeli mobilgát a jelenleginél (Nánási út – Királyok útja nyomvonal) nagyobb kockázatú megoldást ajánl a Nánási út – Királyok útja vonalától nyugatra lévő terület számára, amellett, hogy jelentősen rontja a part természetes jellegét is. A mobilgát váratlan tönkremenetele (esetleges tervezési hibák, külső hatásokkal szembeni sérülékenység, esetleges kivitelezési pontatlanságok, stb.) esetén a hullámtér gyors, özönvízszerű elöntése következik be, a teljes öblözet elöntése pedig, a Nánási út – Királyok úti, jelenlegi védvonal párhuzamosan fenntartandó védelme nélkül, csupán pár óra kérdése.

A szakemberek állásfoglalásukban nem kizárólag az árvízi biztonság kérdésével foglalkoznak, de a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatos teljes döntéselőkészítési és döntéshozatali eljárást is véleményezik. Kimondják, hogy annak módja “ellentétes az általános tervezői alapelvekkel, és az árvízvédelmi projektek esetén előírt változatelemzés követelményeinek sem felel meg. A vízépítő mérnökök azonos részletességgel kidolgozott, a biztonság, az ökológiai értékvesztés, a területrendezés/fejlesztés szempontjait, valamint a társadalmi véleményeket és a pontos költségeket egyaránt magukba foglaló változatok vizsgálatát és összehasonlítását várnák el.
  A teljes állásfoglalás: A Csillaghegyi öblözet árvízvédelme szakmai szempontok az újragondolás mellett (630 KB pdf.)

Vizesek római-parti pofonja Tarlósnak

Vizesek római-parti pofonja Tarlósnak

Augusztus végén 3 neves vízügyi szakember – Futaki Károly, Holló Gyula és Simonffy Zoltán – nyílt levélben szólította fel a főváros vezetését, hogy állítsa le a Római-partra tervezett mobil gát tervezési, előkészítési munkáit. Álláspontjuk szerint a tervezési folyamat átláthatatlan, önkényes, nincs összhangban a szakma írott és íratlan szabályaival, szemléletében és megoldásaiban pedig szembe megy a vonatkozó uniós irányelvekkel.
A szakértők szerint elvileg az sem kizárt, hogy a jelenlegi nyomvonal az optimális, de ezt senki nem állíthatja biztonsággal a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Az viszont biztos, hogy a partélre épülő védmű lenullázza a part meglévő ökológiai értékét, míg a jelenlegi, a Nánási út-Királyok útján lévő, vagy az általuk szintén vizsgálatra javasolt, a jelenlegi telekhatárokon futó védvonal jóval kisebb károkat okoz.

Kapcsolódó anyagok:

A Római-parton nem mobilgátra, hanem alternatív árvízvédelemre van szükség

A budapestiek természetrombolás nélkül akarnak árvízvédelmet a Római-parton

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás