A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A Futuroné a jövő – ebben bíznak a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél. A villanycserép hármas célja: a lakóházak megszokott védelmi funkciója mellett megfelelni a lakókörnyezetbe való teljesen harmonikus illeszkedésnek és a környezetvédelemnek is.

Az 1920-as alapítású Terrán egy családi vállalkozásból lett mára a betoncserépgyártás regionális nagyvállalata. A cégcsoportnak két gyára van Magyarországon, egy Szlovákiában és egy Erdélyben. Évente 50 millió cserepet gyártanak, tavaly éves forgalmuk értéke közelített a 10 milliárd forinthoz.

A bólyi székhelyű cégnél mindig fontos szempont volt a kutatás-fejlesztés, most egy másfél éves fejlesztési időszakot követően eljutottak oda, hogy teszteljék az új termékük prototípusát, a Futuronnak elnevezett „naprakész” tetőcserepet. A fejlesztéshez a tudományos hátteret a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata szolgáltatta, akik a mérnöki szaktudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosították a cégnek.
 

A napelemek, szolár rendszerek használata egyre népszerűbb hazánkban is, az országot járva egyre gyakrabban találkozhatunk környezetbarát megoldásokkal, tetőkre felszerelt napelem táblákkal. A Futuron is tudja azt, amit a többi rendszer, de külsejét tekintve alapvetően más. „A tető az épület koronája, annak szépnek kell lennie” – nyilatkozta a greenfonak Gódi Attila ügyvezető igazgató.

A Futuron egyediségét az adja, hogy nem kell hozzá külön épített tartószerkezet, hanem tökéletesen illeszkedik a tető többi részéhez, hiszen az energiát szolgáltató felület maga a – fotovoltaikus panellel ellátott – cserép. Ez azt jelenti, hogy egy hagyományos cserépbe integrálnak egy fotovoltaikus egységet, amelyek egymással össze vannak kapcsolva, és így biztosítják azt a villamosenergia-mennyiséget, amely kielégíti a ház villamosenergia-szükségletét. A „naprakész” cserép gyakorlatilag belesimul a tető hagyományos cserepei közé, hiszen a napelemes rész éppen akkora, mint amekkora a hagyományos cserépnek a szabad felszíne, amelyet a napsugárzás ér – magyarázta Gódi Attila.
A tesztelés alatt lévő Futuron cserép a terveik szerint a hagyományos tetőfedési funkciónak éppen annyira meg tud felelni, mint a normál cserepek, élettartama éppúgy ötven év lehet, a szolár panel kihordási ideje pedig a napelemes rendszerekéhez igazodik. És amennyiben egy fotovoltaikus panel meghibásodik, elegendő csak azt az egy cserepet kicserélni, és működik tovább a rendszer. A tervek között szerepel az is, hogy a nálunk hagyományos tetőkhöz minél inkább hasonlító kinézetben, tehát piros, terrakotta színben is megjelenjenek a „naprakész” cserepek. Így a Futuronnal a cég elérné hármas célját: a lakóházak megszokott védelmi funkciója mellett megfelelne a lakókörnyezetbe való teljesen harmonikus illeszkedésnek és a környezetvédelemnek is. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, jövőre piacra is léphetnek az új cseréppel.

A Jazzy90.9 rádió Millásreggeli c. műsorának Zöld iránytű rovatában szeptember 27-én készült interjú Gódi Attilával, melyet itt hallgathat meg.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök tanszékének professzora, Dr. Mizsei János a Futuron sajtóbemutatójánA BMGE professzora, Dr. Mizsei János a Futuron sajtóbemutatóján

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének professzora, Dr. Mizsei János 25 évvel ezelőtt látott először ilyen alkalmazást, mégis érez kihívást a feladatban. A sarkalatos pont, hogy miként kapcsolják össze a vezetéket a sok-sok tetőcserép között. Dr. Mizsei János szerint lehet, hogy a villanycserép hatékonysága 1-2 százalékkal kisebb lesz, mint az ormótlan paneleké, ám egyrészt sokkal jobban néz ki, másrészt, ha egy cella meghibásodik, elég egyetlen cserepet cserélni. Elterjedésével viszont elmondható lesz, hogy a Föld felszínének egy-egy négyzetméterére jutó villanyrezsónyi napenergia ezentúl nem vész el, hanem hasznosíthatóvá válik.- írta a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás