Hirdetés

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt természetesen a klímaegyezményből való tavalyi kilépése is megerősítette. Most pedig az is, hogy jelentősen kevesebb pénzt szán ilyen kutatásokra a jövőben.

A Trump adminisztráció február 12-én kiadta a 2019-es pénzügyi tervezetét, ami számtalan izgalmas dolgot rejteget. Számunkra azonban, ami izgalmas belőle, hogy jelentősen csökkentik a Környzetvédelmi Ügynökség (EPA) finanszírozását. Ha elfogadják a tervezetet, 2019-ben 23 százalékkal kevesebb pénzt kapna az EPA.

Ez az aprócska 2,5 milliárd dolláros kiesés gyakorlatilag minden klímaváltozási kutatásnak keresztbe tenne.

Trump szóvivője azzal magyarázta ezt a döntést, hogy azt szeretnék, ha az EPA azzal foglalkozna, amire alapították, vagyis csökkenteni “a szabályozott közösségek felesleges jelentési kötelezettségét” továbbá megszűntetni minden olyan programot, ami “növeli a leépítéseket vagy azokat, amik már elvégezték a kitűzött céljaikat”.  

A környezetvédelmi csoportok azonnal felháborodásukat fejezték ki, azt mondják, a finanszírozás csökkentése egy nyílt lépés afelé, hogy leépítsék a szövetségi kormány védelmét. “A Trump adminisztráció által kiadott tervezet inkább egy tervrajz, ami egy kevésbé egészséges, és sokkal szennyezettebb Amerikát ábrázol. […] Egy tervezet megmutatja, hogy mit értékelünk – és ez a tervezet megmutatja, hogy az elnököt  nem értékeli a tiszta levegő, a tiszta víz, ahogy az sem fontos neki, hogy megvédje az amerikaiakat a mérgező légszennyezéstől.” – mondta az Environmental Defense Fund elnöke, Fred Krupp.

Konkrét programok is akadnak persze, mint pl. az Egyesült Államok és Mexikó határán lévő közösségeknek a vízminőség javítása, radon-észlelő berendezések állami támogatása, továbbá az olyan kezdeményezések, amik nagy vízmennyiséget tisztítanának meg, mint a Mexikói-öböl, vagy a Nagy-tavak.

Ugyan ez egy nyílt támadás, és elég egyértelműen tükrözi a vezetés álláspontját ilyen kérdésekben, azonban nem kell még aggódni, hiszen ez a tervezet valószínűleg nem marad sokáig ilyen formában, mivel minden pénzügyi tervezetet meg kell szavaznia a Kongresszusnak- írta a tisztajövő.

Menekítik az antizöld Trump elől a klímakutatások adatait

Menekítik az antizöld Trump elől a klímakutatások adatait

Donald Trump amerikai elnök igen energikusan látott munkához, és Obama emblematikus vívmányainak eltörlése mellett mintha az éghajlatváltozás lenne leginkább a bögyében. Beosztottjai már korábban is listázni próbálták a kormányzati klímakutatókat, most pedig arra utasították a környezetvédelmi hivatal munkatársait, hogy minden klímaváltozással foglalkozó mondatot tüntessenek el a hivatal honlapjáról.

 A szakemberek azonban, előre látva a veszélyt, megelőzték őt, és filmvászonra illő módon menekítették tovább az adataikat Európába. Kedden a Trump-adminisztráció illetékesei arra utasították a környezetvédelmi hivatal (EPA) munkatársait, hogy töröljenek honlapjukról minden olyan oldalt, amely a globális felmelegedéssel kapcsolatos, írja az Independent.

Ez érinti a közvélemény tájékoztatására íródott szövegeket és a szakembereknek szóló adatokat is, például a széndioxid-kibocsátásról. „Ha lekapcsolják az oldalt, azzal évek klímakutatásának adatai fognak semmivé foszlani”, nyilatkozta az egyik munkatárs a Reutersnek. A forrás arra számít, hogy Trump kommunikációs csapata még szerdán töröl mindent a honlapról. Cikkünk írásakor, 2017 január. 25 szerda délután az oldal még elérhető volt, de az időeltolódás miatt az amerikai munkaidő csak ekkortájt kezdődött.

Korántsem ez az első támadás az új elnök részéről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás