A rovat kizárólagos támogatója

Lezsák Sándor magyar-történelem szakos tanító (MDF → Fidesz) különleges elképzelésével írta be magát a hazai géntechnológia történetébe. 2002-ben ezt jegyezték fel tőle: „A legnagyobb probléma az, hogy a genetikailag manipulált élelmiszerek fogyasztását követően nem tudjuk, hogy a bevitt idegen gén a mi génjeink mely részébe épül be”. Vajon miként képzelte el a népfőiskolát szervező honatya a géneket?

Feltételezem, hogy a népszerű legó mintájára. Tehát a szőlő-örökítőanyag befurakodik a ’tyuxem’ génünkbe és egyszer csak indákat és kacsokat eresztve lehorgonyoz bennünket az alapítványi épületek valamely sarkán, ahonnan már szívós Noah-szőlőlugasként terjedünk tova? Heszky László 2006-ban idézte, hogy akadt olyan parlamenti képviselő is, aki párás tekintettel ’gén nélküli’ világban szeretett volna élni (az a gyanúm, hogy ezt még a Teremtő sem tudná neki teljesíteni), s ezen a ponton nyomban talajszintet is foghatunk azt ellenőrizve, hogy miféle horizont tárulhat fel a számunkra a gyepszintnek erről a vonulatáról.

Túlélő és időszakos városatyák ébresztő!
Síkos terep ez, könnyen tetten érhető a dilettantizmus. Még félszeg mosoly mellett is ajánlott csöndben maradni és nem segít ezen a kiterjedt bográcsozási és kolbásztöltési múlt sem.

Mi történt tehát az után, hogy a MON 810-es vetési moratóriumot hazánk agrárdiplomáciai sikerként könyvelhette el? Nos, nem az, amire logikusan számítani lehetett, hogy a mellékhatás-vizsgálatok megerősödtek és támogatást kaptak. A mezőgazdasági tárca az első körben mindjárt azt gondolta, hogy nincs is biológiai vizsgálatokra szükség. Az sokba kerül és az eredményeik is változatosak lehetnek. Elégséges ennek rendezésére a jogi csűrés-csavarás. Hazánk tehát 2011-ben elfogadta az ebből a szempontból kissé retardált Alaptörvényt. 2012-ben módosította a Büntető törvényt, amely akár két év börtönnel is büntethetővé tette a géntechnológiai vétségeket. Mindezt a 2011-es Feldman Zsolt vezetésével ülésező tárcaközi GMO munkacsoport készítette elő. Talán nem is kell leírnom, hogy az ülésezők között egyetlen genetikus sem volt.

2012-2013-ban Budai Gyula államtitkár – akkortájt éppen ő ’értett’ hozzá – országos GMO Road Show-t szerveztetett, amelyben a géntechnológiai hatóság civilszervezetektől elirigyelt ’süteményes-üdítős’ rábeszélős körúton hirdette, hogy ez a technológia milyen hitvány. 2013-ban Fazekas Sándor 53/2013. (VI. 17.) VM rendeletben tiltotta meg a MON 810 vetőmag behozatalát, ami az ezzel való hazai kísérleteket is büntethetővé tette. A fajtatulajdonosok, ha adtak volna vetőmagot vizsgálatokra (persze nem adtak), akkor sem hozhattunk volna be vizsgálati anyagot. A MON 810-es vetési moratóriumot megalapozó kutatók 2013-2016 közötti kísérleteiket fagyasztott és szárított növénymintákkal végezték, úgy hogy a Cry1Ab-toxintartalmat monitorozták. Hátra szerelt vastüdővel futották a 100 méteres síkfutást.
Közülük kiemelném az amuron végzett takarmányozási vizsgálatainkat, amelyek befejezését Czerván Görgy államtitkársága (a kutatási osztály vezetői: Kristóf Ákos görög bölcselők aranyköpéseire specializálódott pénzügyes, és Szépe Ferenc nyereggel barátkozó kunhuszár, gabonaraktári múlttal) megakadályozta, pontosabban a kutatás lezárás előtt törölte a kutatható témák közül. 2016-ban elöljárójuk Feldman Zsolt (teljes pályafutása minisztériumi termék) a nyugdíjazásomat is elindította, amit szegény Jenes Barnabással hajtatott végre, akit ezt követően pár hét múlva, máig tisztázatlan okokból távolított el. Ma az MTA adminisztrációjának egyik ügyintézője.


Félre ne tessék érteni, nincs azzal bajom, hogy nyugdíjas lettem. Bár a nyerés esélyével perelhettem volna, elálltam attól. Nyereség, hogy a továbbiakban nem az FM kutatási szempontból előélet nélküli vezetői által kitalált felesleges adminisztrációval töltöm már az időmet, hanem szabadon megírhatom azt, amit gondolok, lezárhatom azt, amire eddig nem hagytak a számomra időt. A Bt-kukoricákkal (MON 810, DAS-59122) végzett takarmányozási kísérleteimben (1-, 3- és 6-hónapos etetések) nagy dózisok alkalmazása esetén sem voltak olyan jellegű hatások kimutathatók, amelyek Fazekas Sándor adminisztrációjának merev GMO-ellenes politikáját igazolták volna, vagy amelyek az Alaptörvény egészségügyi fenntartásainak igazolására alkalmasak lettek volna. Feltételezem, hogy ez különösképpen fenyegető lehetett a hivatal előítéletes adminisztrációja számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az FM adminisztrációja a 2017-es ’Harmadik Parlamenti Nyílt Napok a GMO-ról’ a rendezvény előadói közül legfelsőbb utasításra távolmaradt. Én viszont sohasem ígértem senkinek olyat, hogy nem a valóságot állítom majd, hanem valami olyasmit, amit az aktuális kurzus hallani szeretne.

2015-ben a 2015/412/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvek alapján módosították nálunk a géntörvényt, amely szerintem biológiai szempontból idejétmúlt szemléletet erősített. Az adminisztráció azzal az alapvetéssel fogalmazta meg a mondatait, hogy a géntechnológiai módosítás termékei egyaránt rosszak (a GM-inzulin példája senkinek sem jutott eszébe) és az ország gazdasága/lakossága számára kizárólagosan hibás terméket eredményezhet. A történtekkel szemben kritikát fogalmaztam meg, ami a tárca vezetőinek nem tetszett. Ekkor Kőrösi üzemmérnök behívott az FM-be, és öt kollegájával próbáltak megfegyelmezni. Ő például papírból, elég tagolatlanul felolvasva a szövegét, amit ki tudja ki írhatott. Ahogy mondta, az eljárásra Fazekas Sándortól kapott felhatalmazást.

Darvas Béla

A GMO-Kerekasztal fontosságát ez a tárca előtt mindjárt kérdésessé is tette
. Tenni semmit sem tudtak ellene, bár szerettek volna. 2016-ban önként lemondtam a tanácsadói szervezet vezetéséről, mert a kezdetkor világossá tettem, hogy csak addig vezetem ezt a társaságot, amíg nem lesz a politikusok homokozója. 2017-ig a megfogyatkozott tagság kért rá, hogy a társelnökséget (az ugyancsak ideiglenes vezető Roszík Péter és Vajda Boldizsár mellett) vállaljak, amit elfogadtam és vártam a fejleményeket.
Komoly és autonóm véleményvezéreket veszítettünk el (†Balla László, †Kovács Géza, †Nagy Bálint, †Inczédi Péter), többen súlyos betegségük miatt évek óta nem tudnak a munkában már közvetve sem részt venni (Pusztai Árpád – 2009, Heszky László – 2014), politikusok bizonytalanodtak el és álltak félre (Ángyán József, Illés Zoltán), mások nyugdíjazásuk miatt vonultak vissza (Bakonyi Gábor, Orosz László, Papp László, Tanka Endre, Varga Zoltán, Vida Gábor).
Mivel a hazai GM-növényekkel végzett kísérletek állami támogatás (ez mezőgazdaságra és környezetvédelemre is vonatkozik) hiányában leálltak, így a fiatal szakember-utánpótlás sem mutathatta meg magát. Akiket hívni lehetett volna idő hiányában sem vállaltak már nyilvános szerepet ezen a síkos terepen (Bóna Lajos, Olasz Ferenc, Pataki György, Pauk János, Takács-Sánta András).

A 2017-es konferenciánk levelezését mindenki figyelmébe ajánlom. Többen munkahelyet változtattak (Jenes Barnabás, Rodics Katalin), ami a további képviseletüket megkérdőjelezte. A GMO-Kerekasztal egyébként valóban nem tudta betölteni a szerepét, mert azokat önhibáján kívül nem tudta integrálni, akik hazánkban a pro-GMO szemléletet máig változatlan önhittséggel képviselik (Balázs Ervin, Duda Ernő, Venetianer Pál), mivel Dudits Dénes kivételével a saját releváns kutatási teljesítményük is hiányzott ehhez és kiegyensúlyozott párbeszédre sem voltak képesek.
Darvas Béla ökotoxikológus professzor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás