A rovat kizárólagos támogatója

Kaderják Péter felelhet államtitkárként az energetika szakterületéért a negyedik Orbán-kormányban. A szakember kulcsszerepet játszott az első Orbán-kormány energiapolitikájának kidolgozásában, később több megszólalásában kritikusan szólt a rezsicsökkentésről.

Kaderják Péter felelhet államtitkárként az energetika szakterületéért  – derült ki Palkovics László, az újonnan létrehozott innovációs és technológiai minisztérium leendő vezetőjének mai országgyűlési meghallgatásán. Kaderják Péter személyében régi-új kormányzati szereplő kezébe kerülnek az energiaügyek. Kaderják, aki a Fidesz alapító tagja volt, 1998-tól az első Orbán-kormány Gazdasági Minisztériumának kabinetfőnökeként tevékenykedett, majd 2000-től 2003-ig a nemzeti energiafelügyeleti szerv, a Magyar Energia Hivatal elnöke volt. Ebben az időszakban vezető szerepet játszott a kormányzati energiapolitikai koncepció kidolgozásában, így a hazai energiapiac liberalizációjában.
A szakember jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) vezetője, illetve 2010 óta a Corvinus Egyetem energiagazdálkodási posztgraduális képzését irányítja adjunktusként.

Szakmai megszólalásaiban többször kritizálta a 2013-ban kezdődött kormányzati energiaár-meghatározási koncepciót, a rezsicsökkentést.

Közgazdász képesítését és egyetemi doktori fokozatát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg 1987-ben illetve 1992-ben. Külföldi egyetemeken további tanulmányokat folytatott a környezetgazdaságtan tárgyában (Harvard Institute for International Development), valamint a gazdaságpszichológia területén (Erasmus University). Pályáját a BKE-n egyetemi kutatóként kezdte, 1987-től 1991-ig tanársegéd, 1993-tól adjunktus a Vállalatgazdaságtan Tanszéken.
1993. és 1994. között ‘A gazdasági átmenet környezeti hatásai Magyarországon’ c. Phare-ACE kutatási projekt koordinátora, kutatási koordinátora.
1994-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Mikorökonómia Tanszékének adjunktusa. 1995. és 1997. között a Harvard Institute for International Development, Central and Eastern European Environmental Economics Program tanácsadó testületének tagja.
1997. és 1998. között a program környezetpolitikai főtanácsadója.
1998-tól 1999-ig a Gazdasági Minisztérium kabinetfőnöke, a Gazdasági Kabinet tiktára.
1998-től 2000-ig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósági tagja.
2000. és 2003. között a Magyar Energia Hivatal főigazgatója, 2002 áprilisától elnöke.
2001-ben megkapta az Eötvös Lóránd Díjat.
2001-től 2003-ig a közép-kelet-európai, a FÁK közösségébe tartozó államok és délkelet-európai országok energiafelügyeleti intézményeit tömörítő Energy Regulators Regional Association (ERRA) elnöke, 2004 óta az ERRA oktatási igazgatója.
2004-től a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatóközpont vezetője.
2010 óta a Corvinus Egyetem energiagazdálkodási posztgraduális képzését irányítja adjunktusként.

A REKK honlapján ismertetett szakmai életrajza szerint European University Institute részeként működő Florence School of Regulation rendszeres előadója. 2011 óta az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) Fellebbezési Bizottságának póttagja. A Medgyessy-kormány 2003-ban a földgáztörvény módosításával (lex-Kaderják) mozdította el az energiahivatal éléről. Kaderják az Alkotmánybírósághoz fordult, amely 2007-ben az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte a módosítást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás