A rovat kizárólagos támogatója

Teljes titokban, a közvélemény tájékoztatása nélkül nyújtotta be a bukaresti kormányt Verespatak UNESCO világörökségi jelöltségét, írja a Főtér.

Se szó, se beszéd: visszavonta Verespatak jelölését a világörökségi listára a román kormány. Ilyet sem gyakran kezdeményez egy ország a saját régiójával szemben.

A Főtér szerint a A Dăncilă-kormány visszavonta Verespatak felterjesztését az UNESCO világörökségi listájára. A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján. Az eljárás felfüggesztését a külügyi minisztérium és a román UNESCO-nagykövet közvetítésével a kulturális tárca kezdeményezte, azzal indokolva a lépést, hogy a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érintené Románia érdekeit a folyamatban lévő perben.

Mint ismeretes, a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását. A pályázat visszavonási kérelmét a kormány teljes titokban nyújtotta be kizárva annak a lehetőségét, hogy a közvita tárgyát képezze a döntés.

Igaz, a Tudose-kormány idején már felmerült, hogy vissza kellene vonni a pályázatot. Azért vált most sürgőssé a helyzet tisztázása, mert az UNESCO világörökségi bizottsága legközelebb június 29 és július 2 között ül össze Manámaban, Bahrein fővárosában. A román UNESCO-nagykövet tudomása szerint jelenleg Párizsban tartózkodik a kulturális minisztérium küldöttsége, hogy az UNESCO szakértőivel egyeztessen a pályázat visszavonásáról.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás