A rovat kizárólagos támogatója

A szárazföldtől 2688 kilométerre is mikroműanyaggal szennyezett az óceán. Korábban már a világ legmélyebb pontján is kimutatták az emberi szennyezést.

Mikroműanyaggal szennyezett a tenger a szárazföldektől legtávolabbi helyen, a Csendes-óceán déli részén fekvő Nemo-pontnál is – állapították meg német kutatók, akik a Volvo Ocean Race világkörüli vitorlásverseny két hajóját szerelték fel műanyagszennyezést és egyéb adatokat gyűjtő/ mérő érzékelőkkel.

A kontinenseket délről megkerülő regatta csak holnap fejeződik be a hollandiai Hágában, a tengervízről gyűjtött adatok előzetes kiértékelése azonban már megtörtént. A kutatás keretében sikerült megvizsgálni a tengerek szennyezettségét olyan helyeken is, ahol még soha korábban nem végeztek méréseket.

A mikroműanyag-részecskék koncentrációja régiónként nagyon eltérő, a legmagasabb a Földközi-tengeren és a Csendes-óceán nyugati részén – közölte ma a kieli Geomar Óceánkutató Központ. Műanyagszennyezést észleltek a dél-csendes-óceáni Nemo-pontnál is, amelytől pedig 2688 kilométerre van a legközelebbi szárazföld. A pont körül csak víz található 22,4 millió négyzetkilométeren. 

Részletes adatokkal a tengerek, benne a Nemo-pont műanyag-szennyezettségéről egyelőre nem szolgált a német kutatóintézetek MTI által idézett mai közleménye.

Az egész bolygót beszennyeztük

Az egész bolygót beszennyeztük

Már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet. 10 898 méteres mélységben a műanyagon kívül fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget is gyűjtött a robot.

Mi sem illusztrálhatná jobban, milyen kiterjedt környezeti probléma az óceánok műanyag-szennyezettsége, hogy  a kutatók ezúttal a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árok mélyén találtak nejlonzacskókat. A Telegraph szerint a mélytengeri tengerfenék vizsgálatában világszerte több kutatócsoport vész részt, amelyek több mint ötezer merülést hajtottak végre távirányítású mélytengeri kutatójárművekkel. A Mariana-árokbeli felfedezést a JAMSTEC  japán nemzeti tengeri-földi kutatóintézet munkatársai tették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás