Hirdetés

A határérték alatti légszennyezettség is károsíthatja a szívet – erre világítottak rá brit kutatók, akiknek tanulmánya a Circulation című orvosi folyóiratban jelent meg.

A londoni Queen Mary Egyetem szakemberei egy brit egészségügyi projektben szereplő négyezer önkéntes egészségügyi adatait értékelték ki vérvizsgálatokkal, szkenneléssel és MRI-vel.

Megállapították, hogy már alacsony légszennyezettségnek kitett páciensek szívében is olyan szerkezeti elváltozások mutathatók ki, amelyek a szívelégtelenség korai szakaszában fordulnak elő. Ahogy arra felhívták a figyelmet, a szigetországban a légszennyezettség a legjelentősebb környezeti kockázati tényező az egészségre nézve: hat halálesetből egy esetében a légszennyezettség is szerepet játszik.

A londoni kormány új levegőtisztasági stratégiájában szeretné felére csökkenteni azoknak a briteknek a számát, akik olyan területen élnek, ahol a szálló porban a 2,5 mikronnál (a milliméter ezredrésze) kisebb por- és koromszemcsék sűrűsége meghaladja az Egészségügyi Világszervezet 10 mikrogramm/köbméter irányértékét.

Az Euronews szerint a Brit Szív Alapítvány szerint az újabb kutatás is megerősíti, hogy a kormánynak minél hamarabb végre kell hajtania programját.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás