A rovat kizárólagos támogatója

Ebek harmincadján Magyarország egyik legfrekventáltabb közparkja. Ma körbetekertem a Ligetet. A látvány – s a lehetséges jövő – eléggé lehangoló, ami – s akikkel – ott készül, az hűen mutatja azt, mi az igazi motivációja annak, hogy ezer tonnákat fognak beleönteni a maradék zöldterületekbe – vagy éppen azok alá. Összesen kb. 400 milliárd forint értékben, kizárólag közpénzből, uniós támogatás nélkül. Nézzük a szomorú részleteket:

. A legnagyobbat eddig Garancsi István Market Építő Zrt.-je szakította a tortából, az Állatkert megbízásából 32,7 milliárdból fogja megépíteni az ún. Biodomot vagy más néven Pannon Parkot. Ez nagyságrendileg akkora összeg, amennyibe eredetileg a tavaly átadott úszó VB helyszíne került. Eredetileg, mert aztán folyamatosan emelkedtek a költségek. Borítékolható, hogy a Biodommal is ez fog történni.

2. Az Új Néprajzi Múzeum alapozásának előkészítése (földkiemelés, közműkiváltás) folyik a Dózsa György úton potom 2,5 milliárd forintból. Ezt a munkát is a Market Építő Zrt. végzi, a BOHN Kft.-vel közösen.

3.
A Market Zrt. előbbi munkagödre mellett a West Hungária Bau Kft. (WHB) serénykedik egy csili-vili mélygarázs építésén, az induló összeg 6 milliárd forint. A kerítésen belül azonban láthatóak a mindenkori magyar kormányok kedvenc építőipari multijának, a STRABAG-nak az eszközei is. A WHB Kft. vezetője Paár Attila annak a triumvirátusnak a tagja (Paár, Garancsi, Mészáros), akik ezen a területen a legközelebb állnak Orbán szívéhez – na és persze a "nem létező" trezorjához. Paár Attila azért lehet az egyik legfőbb kedvezményezettje a magyarországi magasépítési iparnak, mert ő mentorálta egy darabig a Tiborcz-fiút, s ő egyengeti az útját a Mészáros-gyerekek robbanásszerűen fejlődő építőipari bizniszének (Fejér B.Á.L. Zrt.). Egyáltalán nem lennék meglepve, ha a Ligetbe tervezett monstrumok egyikét is a WHB Kft. – Fejér B.Á.L. Zrt. párosa építhetné majd meg.

4. Az Olof Palme Ház rekonstrukcióját az ÉPKAR Zrt. vállalta el 3 milliárd forintból, több mint 500 millió forinttal nagyobb összegből az eredetileg becsült értékhez képest. Az Épkar Zrt. a Közszolgálati Egyetem megalomán beruházásainak az egyik nagy nyertese volt, de dolgozik az Új Népstadion építésén is, itt is és más nagy volumenű középítkezéseken is általában állandó üzlettársával, vagyis a WHB Kft.-vel együtt. Várhatóan az ÉPKAR Zrt. sem csak ezt az egy beruházást fogja megvalósítani a Ligetben.

5. A Dózsa György úti építkezések további közmű kiváltásokat és építéseket generálnak, ezeken már egy jó ideje a Colas Alterra Zrt. nevű multi szöszmötöl, a jelenlegi állás szerint majd’ 3,5 milliárdnál járnak a költségek. Itt is jelentős drágulások következtek már be, de hát mit tegyünk, nem vagyunk egy költségtervezési nagyhatalom.

6. Ezekre az építkezésekre a mostani rezsim őrző-védő magánhadserege a Valton-Sec Kft. vigyáz, egyelőre
465 millió forintból. Feladata a közvagyon (!) védelme, a munkafolyamatok zavartalanságának a biztosítása (erről a Ligetvédők tudnának borzasztó dolgokat mesélni) és a látogatók nyugalmának biztosítása – jelentsen is ez bármit.

A tervezett – egyenként is ezer tonnákat befogadó – betonszarkofágok a következők:
Magyar Zene Háza, Nemzeti Galéria, Új Néprajzi Múzeum, Városligeti Színház, Közlekedési Múzeum, ezek a térszín alatt is elég nagy galibát fognak majd okozni. Colas legyen a talpán, aki majd ezt kezelni tudja. S ezek az építmények az igazán nagy dobások, ezeknek az építési tendereire várnak már nagyon a fentiekben megnevezett cégek, kiegészülve a Népstadion építését hammarosan befejező ZÁÉV Zrt.-vel és a Magyar Építő Zrt.-vel. Az persze erősen valószínű, hogy a nyertesek már most megvannak, úgy, hogy még csak a Néprajzi Múzeumra írták ki a tendert. Egyelőre sajnos senki és semmi nem állhat az útjukba.

S kezeljük mindezt a választások után felpörgő kegyetlen kilakoltatások vagy éppen a minibálbérért dolgozó – kistelepülési és kisvárosi – közszolgálák tükrében. Mert valakinek mindezért fizetnie kell. S a NER-ben mindig mi álljuk a számlát – Helyettük.

Építeni szeretünk – hirdeti a Market Zrt. logója. Mi pedig egy élhető országot szeretnénk. Nem egy olgarchikumot- írta Horváth András FB oldalán.

Kiemelkedő fontosságú zsebek

A kormány rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilváníthat egy beruházást, és a korábbi jogszabályok sokszori módosítgatásával Orbánék elérték, hogy a nemzeti mellett az ő érdekeik is érvényesülhessenek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás