A rovat kizárólagos támogatója

Magasabb szintre lépett a globális szélturbinagyártó ipar, miután az MHI Vestas bemutatta a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő 10 MW-ot elérő teljesítményű turbináját – írja a Portfolio.

A Vestas Wind Systems és a Mitsubishi Heavy Industries 2014-ben alapított vegyes vállalkozása a hamburgi Global Wind Summiton mutatta be a nem éppen fantáziadús, V164-10.0 MW nevű turbinát, amely mostantól már rendelhető is a gyártótól.

10 megawattos névleges teljesítményével (másodpercenkénti 10 méteres szélsebesség mellett) a turbina közel hatezer átlagos német háztartást képes villamos energiával ellátni. A rotor átmérője 160 méter, egy-egy lapát 80 méter hosszú, tömege 35 tonna. Az egyebek mellett a rotorok tengelyét, valamint a generátort tartalmazó úgynevezett gondola 20 méter hosszú, szélessége és magassága 8 méter, tömege 390 tonna. A szélerőmű magassága alapjától a csúcsáig 187 méter.
 

Az iparágban éles verseny folyik a fejlesztők – Vestas, GE Renewables Energy, Siemens, Gamesa – között, a fejlődés egyik fő jellemzője pedig a turbinák méreteinek fokozatos növelése. A legnagyobb erőműveket eddig is a Vestas telepítette, a 8,8 MW-os modell után a 9,5 megawattos egység idén júniusban teljesítette a minősítési tesztet, telepítése jövőre kezdődhet. A most bejelentett 10 MW-os típus ez utóbbi fejlesztett verziója.

A GE Renenwables Energy márciusban jelentette be, hogy egy 12 MW-os offshore szélturbinát fejleszt, amelyet demonstrációs céllal már 2019-ben telepíthetnek, majd 2021-től válhat elérhetővé a kereskedelmi forgalomban- írta a Portfolio
 

Új távlatok a szélenergetikában

Új távlatok a szélenergetikában

Márciusban bemutatták a világ legnagyobb szélturbinájának terveit. A Haliade-X 260 méter magas lesz, kapacitása 12 megawatt, lapátjainak hossza 107 méter. Miközben a szélenergia is egyre olcsóbb megújuló forrás, az Orbán-kormány 8 éve betiltotta.

A General Electric Renewable Energy a tervek szerint 400 millió dollárt költ a turbina fejlesztésére és telepítésére az elkövetkezendő három-öt évben. A Haliade-X-program keretében olyan helyszíneken állíthatnak majd fel szélturbinát, mint az Északi-tenger német határvonala, ahol ezek a létesítmények évente akár 67 gigawattóra teljesítményt képesek leadni, amely 16 ezer európai háztartás ellátását teszi lehetővé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás