A rovat kizárólagos támogatója

A fideszesek nem szavazták meg az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló EU-s jogszabálytervezetet, amelyet 87 százalékos többséggel fogadtak el. Önmaguknak és a józan észnek is ellentmond a fideszes indoklás.

Ha igaz lenne az állítás, hogy a Fidesznek valóban Magyarország az első, akkor fontos lenne számukra a fenntarthatóság, az európaiak és benne a magyarok jövője. A Fidesz számára azonban úgy látszik, mindezek csupán aprópénzre váltható, csereszabatos fogalmak – közölte a 168 órának Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták (RED) alapítója.

Az adatlapja tanúsága szerint az Európai Parlament tegnap 87 százalékos többséggel, 571 igen, 53 nem és 34 tartózkodás mellett fogadta el azt a jogszabálytervezetet, amely 2021-től megtiltja az EU-ban az egyszer használatos műanyag evőeszközök, fülpiszkálók, szívószálak és más termékek forgalmazását, a nem kiváltható egyszer használatos műanyag termékek esetében pedig előírja a tagállamoknak, hogy legalább 25 százalékkal csökkenteniük kell azok mennyiségét 2025-ig. Ezek a lassan bomló hulladékok a tengeri szemét több mint hetven százalékát teszik ki, súlyosan károsítva a környezetünket és megmérgezve az életünket. A szavazáson a fideszes Járóka Lívia, Kósa Ádám és Tőkés László nem szavazott, mindenki más tartózkodott. A pártcsalád, az Európai Néppárt támogatta a jogszabálytervezetet a belga liberális képviselő, Frédérique Ries által az ügyben készített jelentés nyomán.

A végleges jogszabályról az Európai Parlamentnek még meg kell állapodnia a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanáccsal, az EU legfőbb döntéshozó szervével is. Az európai közösség parlamenti döntéshozói ugyanakkor máris fontos lépést tettek környezetünk jövője, gyermekeink és unokáink életének megóvása érdekében.

Ez egyébként nem az első eset, hogy a fideszesek az EPP-vel szemben szavaznak.

Szeptember 14-én, a Sargentini-jelentés elfogadása előtti téboly közepette azon a szavazáson is tartózkodtak, amelyen az EP-képviselők 91 százalékos többséggel fogadták el a szexuális zaklatás elleni EU-s jelentést.  Mester Barnabás is arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormánypártok EP-képviselői sokadik alkalommal fordulnak szembe az európai értékekkel és a magyarok érdekeivel.

A Fidesz-KDNP EP-képviselői az elmúlt hónapokban nem támogatták sem a korrupcióellenes intézkedéseket, sem a sajtszabadság megerősítését, sem az ifjúsági munkanélküliség elleni javaslatokat, sem pedig a nők elleni erőszakkal szembeni hatékonyabb fellépést. Tegnap aztán újabb szintet léptek,  tartózkodtak a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából fontos történelmi lépés, az egyszer használatos műanyag eszközök betiltásáról szóló szavazáson is.

– Mélységesen elszomorító, hogy a Fidesz ebben nem vett részt, sőt – zavaros indoklással – gátolta ezt – közölte a 168 Órával Mester Barnabás. Hozzátette: – Mi, radikális európai demokraták elvárjuk a kormánypártok vezetőitől és képviselőitől, hogy lépjenek végre túl szánalmas és kicsinyes üzleti érdekeiken és végre egyszer a magyar nemzet, az európai közösség hosszú távú érdekeit tartsák szem előtt.  A fideszesek tartózkodása azért is érthetetlen, mert Makai Martina, az ITM zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára október 5-i bejelentése szerint a termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal, 2021-től pedig Magyarországon teljesen betiltják a műanyag zacskókat.

A strasbourgi ülésen hatalmas többséggel, 571:53 arányban elfogadott határozat alapján 2021-től betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslataiban szereplő termékek listájához hozzáadták az "oxidatív biológiai úton lebomló műanyagokból készült" árukat, például zacskókat, illetve az expandált polisztirolból készült étel- és italhordókat.

Emellett a tagországoknak legkevesebb 25 százalékkal csökkenteniük kellene 2025-ig azon egyszer használatos műanyag termékek használatát, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák. Ilyenek például a szendvicsek, gyümölcsök, zöldségek és sütemények csomagolására használt dobozok. A másfajta műanyagokat, például az italpalackokat külön kell gyűjteni, és 2025-re 90 százalékban újra kell hasznosítani. Az EP előírná azt is, hogy a dohánytermékekből származó szemetet 2025-ig felére, 2030-ra pedig 80 százalékkal kell csökkenteni.

A Fidesz–KDNP-képviselőcsoport nevében Hölvényi György indokolta meg az MTI-nek a tartózkodást. Azzal magyarázta, hogy az uniós irányelvek előírásainak megfelelően Magyarországon kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés, de az új rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök jó része feleslegessé válna, így nem lennének tarthatók a projektekhez tartozó tervszámok, ez pedig akár 140 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését is maga után vonhatná.

Mindez annak fényében elég furcsa, hogy a kormány néhány hete közölte azt, 2021-től Magyarországon is teljesen betiltják a műanyag zacskókat.  Mivel a csikkek reciklálása eddig sem nevezhető jelentősnek Magyarországon, a szelektív hulladékgyűjtés pedig így is ezer sebből vérzik, az álláspont legalábbis furcsának tűnik. Hölvényi mindenesetre hozzátette: „a következő hetekben induló intézményközi tárgyalásokon újra lehetőség lesz a reális magyar álláspont hangsúlyozására”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás