A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

Cseresnyés Péter, a hulladékügyekért felelős innovációs és technológiai tárca államtitkára a parlamentben szemrebbenés nélkül letagadta, hogy bárhol is az utcán maradna a hulladék. Márpedig Észak-Pest és Nógrád megye több mint száz településén ez a helyzet. Senki sem tudja, milyen fertőzésnek kellene elterjednie ahhoz, hogy a kormány tudomást vegyen róla.

"Hulladék, szemét nem marad elszállítatlanul", "a kormány minden esetben lépni fog, amint ezen elv sérülését látja", "a kormányzat abban a pillanatban intézkedett, amikor probléma merült fel" – közölte a szocialista Molnár Gyula napirend előtti felszólalására reagálva Cseresnyés Péter, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára tegnap a Parlamentben.

Az utcán maradó hulladékok miatt intézkedést követelő ellenzéki honatya szemére vetette, hogy szerinte a képviselő nem figyelte kellőképpen a szavait alátámasztó hétvégi híradásokat. A tények ugyanakkor szöges ellentétet mutatnak Cseresnyés Péter szavaival. Semmilyen ismert szempontból nem követhető, mi állhat a parlamenti államtitkár közlése hátterében. A valóság ugyanis az, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. által felügyelt mintegy százezer észak-Pest megyei és nógrádi ház elől ma már nem vitték el a szemetet és egyelőre senki se tudja, ez meddig marad így. Az államtitkár szavaival élve tehát elszállítatlanul maradt a hulladék olyan településeken például, mint például Aszód, Gödöllő, Fót, Hollókő, Mogyoród, Nagymaros, Sződliget, Veresegyház vagy Zebegény.

A Zöld Híd kukásautói gödöllői telephelyen. Nem mentek dolgozni 2018 10 29A Zöld Híd kukásautói gödöllői telephelyen. Nem mentek dolgozni 2018 10 29

Tegnap reggel nem álltak ki az autók. A "kukaholding " nem utalta a működéshez szükséges pénzt, annak ellenére, hogy beszedte a lakosságtól. Gulyás Gergely azt mondta a kormányinfón , hogy a Katasztrófavédelem megoldja. /kérdés, mivel, kivel, hogyan, miből és mikor?/ Egyelőre nem úgy látszik, hogy meg tudná oldani. Úgy tűnik nincs más választása, mint a Zöld Híd megbízása. . De ha így van , akkor nem lenne mégis egyszerűbb ha a " kukaholding" finanszírozna és nem a Belügyminisztérium alá tartozó Katasztrófavédelem. ??
Ma tízkor sajtótájékoztatót tartunk a kialakult helyzetről ahová meghívtuk a Katasztrófavédelem és a "kukaholding" képviselőit is.
Eme állapot megszüntetése érdekében a kormány konkrétan semmit se intézkedett – írta FB oldalán Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

Az öt éve a parlament által elfogadott szabály alapján a katasztrófavédelmi főparancsnokság igyekezett új szolgáltatót kijelölni, de ez – máig tisztázatlan okokból – nem jön össze nekik. Így október 29-én a Zöld Híd munkagépei, munkásai telephelyükön álltak és vártak, a szemét pedig kint maradt az utcákon. Habár a kormány hónapok óta "vizsgálatokat folytat", illetve a múlt héten "bizottságot alapítottak", kutatásaink szerint ennek az észak-magyarországi településeken gyűlő hulladék elszállítására se hivatalos, se informális hatása nincs. Habár se a kérdező, se a válaszoló nem említette konkrétan a Zöld Híd esetét, Cseresnyés Péter azzal, hogy bizonyos hétvégi – közlésével amúgy szöges ellentétben álló – sajtóközlésekre utalt, egyértelmű bizonyságát adta, hogy szavai a konkrét észak-magyarországi esetre vonatkoznak.
Az államtitkár ugyanakkor felszólalása nagy részében a 10-12 évvel ezelőtti szocialista kormányzat hulladékgazdálkodási politikáját bírálta. Szerinte ezzel ellentétes erőfeszítéseik központjában a minél alacsonyabb hulladékdíj áll. Megjegyzendő: a megszólított ITM még a kormányon belül is szélsőségesen téveszmésen ítéli meg a magyarországi szemétszállítási helyzetet. Cseresnyés Péter két hete egy, az akkor még csak közelgő veszélyre figyelmeztető parlamenti kérdésre a hulladékágazatot teljesen problémamentesnek írta le.

Cseresnyés Péter

Ehhez képest három napra rá Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már több tízmilliárdos hiányról beszélt, aminek kapcsán a kormány vizsgálatot tart szükségesnek. Weingartner Balázs, a hulladékcégek anyagi forrását (feladatai ellenére se) biztosító NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szakmai felügyeletét ellátó ITM-államtitkár – nem mellesleg az NHKV korábbi vezére – a Népszava kérdéseit visszatérően a cég tulajdonosi jogait ellátó nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez irányította. Megkereséseire se tőle, se a vagyonminisztertől, se az NHKV-tól nem kapott választ a lap.

Az Orbán-kormány által módszeresen kivéreztetett hulladékágazat már az elmúlt évek során is komoly válságjeleket mutatott.

Több száz településen a katasztrófavédelem jelölt ki az anyagi ellehetetlenülés miatt levonuló szolgáltató helyett a környékről egy másikat. Az egyre-másra szivárgó információk szerint a hulladék elszállítása az ország jelentős területein csődközeli állapotú. Ekkora területen ugyanakkor még soha nem maradt az utcán a szemét. (A Népszava  számításai szerint ez körülbelül napi 200 tonna.) Ehhez képest jelenleg se az érintett cégeknek, se az illetékes szerveknek, se a kormánynak nincs fogalma arról, miként oldja meg a területen felgyülemlő hulladék elszállítását.

 

Jól-rosszul, de működött

Molnár Gyula felszólalásában a hulladékdíjak beszedésére és visszaosztására két éve alapított NHKV azonnali megszüntetését követelte. A helyzet számára Nápolyt idézi, ahol a szeméthegyek állítólag a helyi maffia miatt lepték el az utcákat. Bár nálunk a kormány a felelős, ez nem mutat jelentős különbséget Nápolyhoz képest – fogalmazott árnyaltan a szocialista honatya. Kormányzásuk időszakára úgy emlékezett: akkor a hulladékszállítás, ha jól-rosszul is, de – működött.


Így barmolták szét a szemétszállítást   Káosz és kosz

Működő közszolgáltatást vertek szét a 2010 utáni Orbán-kormányok, amikor előbb a hatósági árbefagyasztással, a „rezsicsökkentéssel”, majd az államosítással szétbarmolták a hazai hulladékszállítást. Az ágazat addig nyereséges cégei veszteségbe fordultak, a létrehozott nemzeti kukaholding pedig milliárdos állami tőkeinjekciókra szorul.
A kormány most a saját maga előállította csődhelyzetet próbálja megoldani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás