A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

Immár a katasztrófavédelem forrásaiból és felügyelete mellett újraindította a háztartási hulladék elszállítását a szolgáltatási területéhez tartozó 116 észak-kelet Pest és Nógrád megyei településen a Zöld Híd. Bosszú, pénzlenyúlás, és Gémesit is elmozdíthatják.

A 116 észak-kelet Pest és Nógrád megyei település hulladékszállítását végző Zöld Híd Nonprofit Kft. a mai nappal újraindította szolgáltatását – derül ki az önkormányzati hátterű társaság honlapján megjelent rövid közlésből. Ez megerősíti a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) tegnap esti közleményét, miszerint a céget ellátásra kötelezték. A Népszava forrásai szerint ez azt jelenti, hogy a vészhelyzetre tekintettel szükségellátót jelöltek ki, vagyis az ellátást mostantól a katasztrófavédelem anyagi keretéből állják. Bár a lap aZöld Hídnál nem talált nyilatkozót, forrásai visszaigazolták: a katasztrófavédelem közvetlen részvételével, de továbbra is a Zöld Híd gépeivel, ma, szerdán megindult a hétfő óta beszüntetett hulladékszállítás a cég által ellátott településeken. Eszerint a hulladékot – a szokásos rend szerint – ma Acsa, Aszód, Bernecebaráti, Csomád, Csömör, Csörög, Csővár, Dány, Domony, Domonyvölgy, Erdőkertes, Fót, Galgagyörk, Galgamácsa, Gödöllő, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Isaszeg, Kartal, Kemence, Kerepes, Kismaros, Kisnémedi, Kistarcsa, Kosd, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Mogyoród, Nagybörzsöny, Nagymaros, Őrbottyán, Őrbottyány üdülőtelep, Penc, Perőcsény, Pócsmegyer, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Szada Szigetmonostor, Szob, Szokolya, Sződ, Sződliget, Tésa, Vác, Vácduka, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, Valkó, Vámosmikola, Veresegyház, Verőce, Verőce üdülőtelep és Zebegény településről szedik össze. Most a pénzből párhuzamosan számos, a forráshiány miatt az elmúlt hetekben tönkrement kukásautó javítását is végzik.

A szükségellátó kiejelölésére azért volt szükség, mert a Zöld Híd a múlt hét pénteken a szolgáltatás anyagi ellehetetlenülésére hivatkozva felfüggesztette a szolgáltatást. A Népszava – elsőként – már hétfőn hírt adott arról, hogy az anyagi krízist a legvalószínűbb módon a BM OKF szükségkerete terhére oldhatják meg. Ennek nyomán értesülésük szerint a hulladékszállítás helyi megszervezésébe a BM OKF napi szinten is bekapcsolódott, a Zöld Híd vezetésével szoros együttműködésben. A két fél közötti feszültségre utal, hogy a BM OKF tegnap este 9-kor kiadott közleménye szerint a Zöld Híd ügyvezetője a kötelezést nem vette át. Ám ennek a lap forrásai csak formai jelentőséget tulajdonítanak. A Zöld Híd anyagi forrásait most a BM OKF napi szinten biztosítja. Korábban Gyenes Szilárd ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy a társaságnak októberre 270, novemberre 500, decemberre pedig 600 millió forintra lenne szüksége csak a működőképesség fenntartásához.

Az intézkedést rendkívüli és utólag teljesen feleslegesnek tűnő feszültségek előzték meg.

A 116 települést – 340 ezer embert, 110 ezer háztartást – ellátó Zöld Híd azért állt le a kötelező közszolgáltatással, mert a hulladékdíjak beszedését két éve végző állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. nem utalta át nekik a működésükhöz szükséges minimális anyagi forrásokat sem. Bár a jelek szerint a két fél között elszámolási vita áll fenn, az NHKV finoman szólva nem terhelte álláspontjával a nyilvánosságot, vagyis az ügyben mélyen hallgatnak. A politikusokkal ugyanakkor a jelek szerint szóba állnak, hisz egy ellenzéki kérdésre adott válasza közepén Cseresnyés Péter, az illetékes innovációs és technológiai tárca parlamenti államtitkára közölte: a Zöld Híd az NHKV kérése ellenére se tudta igazolni költségigénye megalapozottságát.

A két fél közötti anyagi vita múlt hét péntekre az érintett százezernyi háztartás hulladékelszállítása felfüggesztéséhez vezetett. Ezután a szabályok szerint a katasztrófavédelem feladata a közegészségügyileg igencsak veszélyes helyzet megoldása.

Ezidáig csak rebesgették, hogy ez csupán Orbán Viktor bosszúja a Zöld Hídon (és rajta keresztül a térségen), mert a tulajdonos önkormányzati társulás vezetője, Gémesi György nem tartozik a Fidesz feltétlen hívei közé, illetve a választások előtt pártja az ellenzéki LMP-vel lépett (azóta felbontott) szövetségre.
Tegnap ugyanakkor a kormány – a megoldás felfedése helyett – eme vélekedésre a lehető leghatározottabban ráerősített. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Vécsey László sajtótájékoztatóján – megoldási javaslat helyett egy fajta tehetetlenséget mutatva – azzal vádolta meg Gémesi Györgyöt és a Zöld Hidat, hogy az LMP parlamenti választási veresége miatt a hulladékszállítás leállításával állnak bosszút a térségen. A BM OKF sajtótájékoztatóján Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes hasonló üzenetet megfogalmazva a hulladékszállítás leállását csak „egy LMP-s politikus játszmájának” nevezte. A fideszes politikus, illetve a BM OKF főigazgatója, Góra Zoltán ezen túlmenően csak megismételték korábbi, akkor még megalapozatlannak látszó nyilatkozataikat: elviszik a hulladékot, megoldják a helyzetet. Ugyanakkor a konkrét megoldás csak a később megjelent Magyar Közlönyből, illetve a BM OKF lapzárták utánra időzített közleményéből derült ki.

A Népszava értesülése szerint ettől függetlenül nem kizárt, hogy Gémesi Györgyöt elmozdítják a tulajdonos önkormányzati társulás elnöki posztjáról. Ez tűnhet bár egy jelentéktelen mellékszálnak, egyes értelmezések szerint az egész habverés hátterében ez állhatott. Eme feltevést a keddi, felfokozott hangulatú kormánypárti nyilatkozatok csak erősítették.

Tessék, a pénz, ennyi

 A helyzet rendezéséhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a Magyar Közlöny keddi száma szerint a kormány 26,443 milliárd forintot csoportosított át „a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához 2018. évben feltétlenül szükséges kiadások fedezetére”. A határozat csupán azt részletezi, hogy az összeget mely belső költségvetésekből lecsípve dobják össze. Így nem derül ki belőle, mi a lépés oka, illetve konkrétan kinek és milyen feltételekkel utalják a – Zöld Híd számára értelemszerűen túl nagy – summát.
A kormány vette el, amit most visszapótolt

Megjegyzendő: a hulladékszállítási vészhelyzetet konkrétan az idézte elő, hogy az NHKV nem utalta át a munkát végző Zöld Híd számára a szolgáltatás ellátásához szükséges pénzt. Emögött viszont oly nyomós okok állhatnak, hogy a jelek szerint se a katasztrófavédelem, se a kormány nem volt képes fizetésre bírni a hallgatag NHKV-t. A Zöld Híd – legalábbis amikor nem voltak a mai naphoz hasonlóan a nyilatkozattól eltiltva – a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatva bizonygatta, nincs takargatnivalójuk, nem trükköznek a költségekkel. Sőt az utolsó vésztartalékaik erejéig igyekeztek fenntartani a szolgáltatást. Ám mára járműveik jó része egyszerűen tönkrement. Emellett, a szolgáltatás felfüggesztése ellenére megígérték: amíg üzemanyagtartalékaik kitartanak, a még működő járműveikkel az óvodák, oktatási intézmények, kórházak és temetők kukáit kiürítik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás