A rovat kizárólagos támogatója

Államfők és nemzeti tárgyalók részvételével ma megkezdődött az ENSZ 24. klímacsúcsa a dél-lengyelországi Katowicében, hogy véglegesítsék a Párizsi Egyezmény végrehajtásának módját és eszközeit. Lehoczky Annamária a greenfo tudósítója a helyszínről naponta számol be a történésekről.

A klímaváltozás elleni harcban mérföldkőnek számító egyezményhez mára 195 ország csatlakozott. A párizsi megállapodás szerint a 2018-as klímacsúcs a határidő arra, hogy az államok ne csak céldátumok és irányszámok megígérésével jelezzék szándékukat, de a végrehajtás szabályrendszerét is kidolgozzák.

Évről évre egyre nő a klímatárgyalások tétje, ahogy arra a tudományos közösség újra és újra figyelmezteti a politikai döntéshozókat. A klímacsúcs előtti héten nyilvánosságra hozott éves ENSZ jelentés a károsanyag kibocsátásokról megállapította, hogy az országok jelenlegi kibocsátáscsökkentési vállalásai még mindig nem elegek ahhoz, hogy a globális éghajlatváltozást 1,5 °C alatt tartsuk. Modell számítások alapján körülbelül ötszörösére kellene növelni az országok együttes vállalásait, hogy ez a cél teljesüljön.

„Merészség, felelősség és sürgősség” – így foglalta össze María Fernanda Espinosa, az ENSZ Közgyűlésének elnöke a klímacsúcstól vártakat. Az elnöknővel külön interjúban beszélgettünk Andrew Wasike kollégámmal (Climate Tracker, Deutsche Welle) a klímacsúcs tegnapi előkészítő napján. Espinosa a fenti jelentés eredményére hivatkozva hangsúlyozta, „rendkívül sürgős”, hogy az államok növeljék kibocsátáscsökkentési vállalásaikat és átlátható módon kommunikálják azok végrehajtását és eredményeit.

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.

Nem kevés van terítéken tehát a lengyelországi tárgyalóasztalokon.

A konferencia előkészítő ülésének megnyitóján Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára, az országokat ambiciózus cselekvésre biztatta, miután szintén aggodalmát fejezte ki az éghajlatváltozás egyre pusztítóbb következményei miatt: „2018 valószínűleg a legforróbb év lesz a mérések kezdete óta, a károsanyag kibocsátások viszont továbbra is növekednek az egyre több intő jel ellenére”. Ezért a klímakonferenciának „a cselekvésről kell szólnia” – tette hozzá.

Míg a tavalyi konferencia főszereplői az éghajlatváltozás miatt különösen sérülékeny kis szigetállamok voltak, addig az idei találkozó főszólamát a kelet-európai fogadóország határozta meg: „igazságos átmenet az alacsony szénkibocsátású gazdaság felé”. A lengyel szervezés és a látszólag tisztaenergia-pártoló attitűd már az előkészületek során nagy port kavart a nemzetközi arénában, ugyanis egy olyan országról van szó, ahol az energiaellátás közel 80 %-át még mindig a szén adja. A negatív visszhangot csak tovább tetőzte a tény, hogy a lengyel klímacsúcs három szénalapú energiát szolgáltató céget is leggálánsabb szponzorai között tudhat.

Katowice, a klímacsúcs helyszínéül szolgáló egykori bányaközpont egyébként szándékos választás volt, ugyanis a klímacsúcs elnöke szerint az „igazságos átmenethez” mindenkit be kell vonni a párbeszédbe, leginkább pedig azokat, akiket a gazdasági átalakulás a legjobban érint. Erre a jelképes gazdasági átmenetre épül a konferencián felállított Katowice Pavilon művészeti installációja is, ami első ránézésre kicsit félrevezető lehet. Ugyanis így fest:

COP24 Katowice COP24 Katowice
A képre kattintva galéria nyílik.

Aztán tágabb kontextusba helyezve (nézzük csak meg az egész pavilont!), máris érthetőbbé válik az üzenet… a két részre osztott tér egyik fele a szénről, a másik pedig a zöld energiáról szól, a kettő közötti folyosó pedig az átmenetet mutatná…

Igen hatásos a metafora, azonban érdemes a színfalak mögé nézni. Míg a konferencia megnyitóján a konferencia elnökeként szolgáló lengyel energiaügyi miniszter, Michal Kurtyka az országokat szoros együttműködésre és hatékony munkára szólította fel, addig a nemzeti célok terén már kevésbé volt ambiciózus. A lengyel Energiaügyi Minisztérium hivatalos közleménye szerint „Lengyelország ellenzi az Európai Unió által 2030-ra javasolt magasabb kibocsátáscsökkentési célértéket, mivel az előnytelen lenne a lengyel elektromos energia szektor, illetve az egész lengyel gazdaság számára.” Felmerülhet hát a kérdés, hogy az „igazságos átmenet” narratívája valójában halogatási technikát rejt-e? Mert az bizony nem volna túl igazságos.


David Attenborough a klímacsúcson: Kifutunk az időből

Kifutunk az időből” – mondta a világhírű brit természetfilmes, Sir David Attenborough a lengyelországi Katowicében ma kezdődött klímaváltozási csúcstalálkozón, a COP24-en, ahol nem szakértőként, hanem a nép hangjaként szólalt fel.


Kulcsfontosságú klímatárgyalások Katowicében: a világ útelágazáshoz érkezett

Élettel kell megtölteni a 2015-s párizsi klímamegállapodást annak érdekében, hogy két Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést – e szavakkal fordult vasárnap a nemzetközi közösséghez Michal Kurtyka, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves, katowicei ülésének vezetője.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás