A rovat kizárólagos támogatója

Menesztették Aszódi Attilát, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárát.

Felmentette a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár posztjáról Aszódi Attilát az államfő.
A Magyar Közlönyből kiderül, hogy a döntés azonnali hatályú, azaz ma, január 15-én lépett hatályba. Aszódi Attila 2017-óta töltötte be a posztot, korábban, 2014 és 2017 között az erőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos volt a Miniszterelnökségen. (MTI)

A 2003-as paksi üzemzavar után már volt egyszer kormányzati ember

Aszódi Attila korábban a budapesti műszaki egyetem oktatója volt, illetve egy évig a Medgyessy-kormánynak is dolgozott: 2003-ban miniszteri biztosként ő felügyelte az eddigi legsúlyosabb hazai nukleáris üzemzavar utáni rendrakást. Az akkor még csak 33 éves Aszódi gyorsan kitűnt jó kommunikációs képességeivel az üzemzavar után mismásoló korábbi vezetők közül. A fukusimai katasztrófa után az Európai Bizottságnak is dolgozott, az európai atomerőművek stressztesztjében vett részt. A stresszteszt után Paks 1-nek például 46 biztonságot növelő intézkedést írtak elő, ebből mostanáig 41-et teljesítettek. 

Aszódi 2014-ben újra kormányzati hivatalt vállalt, bővítési kormánybiztos lett. Ebben az időben az Európai Bizottság három eljárásban is vizsgálta az orosz-magyar szerződést, Aszódiéknak ezzel volt a legtöbb dolguk. Szervezetileg ő is a Lázár János felügyelte Miniszterelnökség alá tartozott, és a brüsszeliekkel rajta kívül Sonkodi Balázs államtitkár is tartotta a kapcsolatot. 2016 tavaszán zárultak le a vizsgálatok, és ugyan az Európai Bizottság előírt néhány fontos korlátozást, leginkább az áram piaci értékesítésére vonatkozóan, de végül megkapta Magyarország az engedélyt a beruházásra.

Mindenkivel leállt vitatkozni

Aszódi ezekben az években az összes konferenciára, kerekasztal-beszélgetésre, vitára elment, Magyarországon és külföldön is. Körömszakadtáig érvelt, hogy Paks 2 gazdaságos lesz, hogy a beruházás szakmai és környezetvédelmi szempontokból is kiváló létesítmény. Blogolt és nyilatkozott, szinte az egyetlen politikusa volt a kormánynak, aki civilekkel és ellenzékiekkel is mindig szóba állt. Nem lehetett kizökkenteni, belföldi és határon túli lakossági fórumokon órákig hallgatta a sokszor igen éles kritikákat, hogy aztán nyugodt hangnemben érveljen. A paksi bővítés elkötelezett ellenzőit így sem tudta meggyőzni, leginkább a közgazdasági számításait vitatták, mondván kizárt, hogy behozza a beruházás az árát, de azt a túloldalon is mindig elismerték, hogy Aszódival legalább lehet beszélni, ért a nukleáris technológiákhoz, és mindig igyekezett érdemben reagálni az ellenvetésekre.

Süli János (balra) és Aszódi Attila szerint is új erőművek kellenekSüli János (balra) és Aszódi Attila szerint is új erőművek kellenek

Két dudás egy csárdában

Aszódi Attila 2017-ben szorult háttérbe, amikor a paksi bővítés ügyét elvették Lázár Jánostól, és Süli János tárca nélküli miniszterre bízta a feladat irányítását a miniszterelnök. Addigra már megvoltak az EU-s engedélyek, és immár az oroszokkal kellett tárgyalni, illetve a magyar cégeket felkészíteni arra, hogy esetleg beszállítók lehessenek. Süli korábban paksi polgármester, míg 2009-10-ben a paksi atomerőmű vezérigazgatója volt. Novemberben a 24.hu arról értesült, hogy Sülit meneszthetik, mert az építkezés nem halad. Mostanra kiderült, hogy nem neki, hanem Aszódinak kellett mennie.

Süli már 2017-ben államtitkárává nevezte ki Aszódit, és posztját megtarthatta a 2018-as kormányalakítás után is, de nyilvánvaló volt, hogy Aszódi háttérbe szorult. Az addig rendszeresen szereplő Aszódi elhallgatott a nyilvánosság előtt. Ráadásul Becskeházi Attila Csaba személyében volt egy másik államtitkár is Süli alatt, aki a bővítéshez kapcsolódó egyéb fejlesztésekért felelt. 

Úgy tudjuk, hogy Süli és Aszódi viszonya nem volt harmonikus, és ez már habitusukon is látszott. Süli például a kampányban a választókkal kocsmázott, Aszódi pedig grafikonok előtt magyarázva érezte jól magát. Egyelőre nem világos, hogy konkrétan mi vezetett Aszódi menesztéséhez, de azt többektől hallottuk a kormányzat felől, hogy a miniszter kezdeményezte eltávolítását- írta ma a 444.hu.

Voltak kellemetlen hírek nemrégiben

A portfolio szerint a napokban voltak kellemetlen hírek a paksi bővítéssel/kapacitásfenntartással kapcsolatban. Egy hete írták meg, hogy egyelőre nem nyújtották be a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges létesítésiengedély-kérelmet, és a miniszter a beadás várható időpontját sem jelölte meg. Két nappal később pedig az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatóján kiderült: az új blokkok létesítési engedélyének idei kiadása egyre kevésbé tűnik valószínűnek, tekintettel arra, hogy az elbírálási idő a kérelem benyújtását követően a jogszabály szerint maximálisan 12 hónap + 90 nap lehet.

Nem szóltak a magyar hatóságnak, hogy idén készen lennének Paks 2 tervei. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nem számít arra, hogy az idén el kell kezdenie az új paksi atomerőművi blokkok terveinek engedélyezését.

Aszódi legutóbbi írása 

Alig egy héttel ezelőtt írt friss posztot blogján Aszódi Attila a villamosenergia-rendszer 2018-as gyorselemzéséről. Ebben többek között arra mutatott rá, hogy a töretlen fogyasztás-növekedés következtében az importált villamosenergia-mennyiség abszolút rekordot jelent.

 

Kirúgták a Paks 2-es fejlesztésért felelős államtitkárt –
a Népszava háttere >>>
 

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták HVG háttér >>>

 

 

Paks2 öt éve: a bukás históriája

Paks2 öt éve: a bukás históriája

Ma öt éve, 2014 januárjában állapodott meg Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal a paksi bővítés orosz megvalósításáról. A váratlan fordulat (még néhány hónappal korábban is nemzetközi tenderről beszélt a kormányzat) óta eltelt öt év elég hosszú idő, hogy visszatekintsünk kicsit: mit is ígért Orbán Viktor az országnak Paks2-ről, amikor a meghökkent közvéleményt kellett győzködnie arról, hogy még jobban függővé tenni Oroszországtól a magyar energiapiacot jó ötlet.
Az akkori nyilatkozatokat és kormánypárti újságcikkeket olvasgatva ma is szinte eufórikus hangulatba kerülhetünk, az „évszázad üzlete” csodálatos vízióként jelenik meg a kormány előadásában, ami már-már valószerűtlenül előnyös Magyarország számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás