A rovat kizárólagos támogatója

Új periodika indult az Erdőmérnöki Karon. A Nyugat-magyarországi Egyetemen folyó pályázat keretein belül megjelent az első szakkönyv, amely a folyamatos erdőborítás megvalósításával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Mint arról az Erdészeti Lapok hasábjain is beszámoltunk, az Erdőmérnöki Kar „Silva naturalis – A folyamatos erdőborítás megvalósításának ökológiai, konzervációbiológiai, közjóléti és természetvédelmi szempontú vizsgálata” címmel egy kétéves futamidejű TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV pályázatot nyert el. A projekt végéig több monográfiát is meg kell jelentetni a támogatás értelmében, ezért a projekt vezetése úgy döntött, hogy önálló periodikát indít Silva naturalis néven, bízva abban, hogy a projekt zárása után is folytatni tudják majd a kutatást ezen a téren, s lesznek eredmények a további kötetek kiadásához. A periodika alcíme „A folyamatos erdőborítás elméleti alapjainak és gyakorlati megvalósításának sorozata” nevet viseli, amely utal arra, hogy nem csak az egyetemeken, kutatóintézetekben elért eredmények publikálása a céljuk, hanem a tőmelletti erdészkedés során nyert gyakorlati tapasztalatok közreadásától sem zárkóznak el.
A most megjelent első kötet a Pro Silva Hungaria hathatós segítségével valósulhatott meg, s „A folyamatos erdőborítás fenntartása melletti erdőgazdálkodás alapjai” címet viseli. Ez az akár tankönyvnek is beillő 251 oldalas mű 15 szerző tollából született, s a gyakorlati szakemberek aktuális ismeretanyaggal való ellátását célozta meg. A szerzők között egyaránt találunk egyetemi oktatót, kutatót, nemzeti parki dolgozót és gyakorlati szakembert, akik írásait 5 lektor minősítette és tette jobbá. Bár a folyamatos erdőborítás eszméje új keletű, régóta igény van egy ilyen monografikus összeállításra, amely most valamennyi érdeklődőhöz eljuthat.

Dr. Bartha Dénes és Dr. Puskás Lajos a periodika szerkesztői

A Könyv beszerezhető a Pro Silva Hungária Egyesülettől

Érdeklődni Horváth Ivánnál, a PSH Egyesület elnökénél lehet a horvath.ivan@bakonyerdo.hu címen.

Dr. Lajos Puskás
landscape architect
researcher

University of West Hungary
Faculty of Forestry
Institute of Forest Resource Management and Rural Development
H-9400, Sopron
Bajcsy-Zs. u. 4.

phone.: 0036-99-518-992
cell phone: 0036-30-449-2180
e-mail.: lpuskas@emk.nyme.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás