A rovat kizárólagos támogatója

FESZTIVÁLSZEZON VAN. Minden hétre vagy hétvégére jut valami, de az igazi fesztiválidőszak – a mi klímánkon és életritmusunk mellett – nem nyújtózik túl a nyáron. Számítunk rá, tervezünk vele. De miért lehet a legfőbb szabadidős program? Hogyan folyik bele a mai életbe, miként illeszkedik életvitelünkhöz?

A legtöbb nagy hegy mászásának is van szezonja. Legalábbis ott, ahol karakteres különbségeket mutatnak az évszakok, és közben különösen kedvező magashegyjáró periódusok is kialakulnak. De mi a helyzet az Atlasz Szaharából kiemelkedő hegyvilága esetében? Mit jelent ott a tél, s miért szürreális terep egy fagyott, sivatagi magashegység?
És vajon milyen ma az árvizekkel ápolt viszonyunk? Vannak ugyan szezonálisan előfordulók, törvényszerűek, de egyegy erős csapadékhullási időszak a közép-európai éghajlati körülmények között szinte bármikor okozhat hatalmas árhullámot. Váratlanul, a meglepetés erejével. Ám az alkalmazkodás nem lehetetlen. Milyen környezetés történetismeret segíthet ebben?
A légi felderítésnek és a régészeti feltárásnak is van csúcsszezonja. Ugyanúgy, ahogy a különleges feltételek, a sajátos környezet és éghajlat befolyásolja a sarkvidéki bálnavadászatot – és az ellene folytatott küzdelmet is.
Csupa időjárásfüggő, alkalmazkodásra kényszerítő, ám nyomozásra okot adó esemény és helyzet, mind-mind e számunkból. – Dr. Nagy Balázs, főszerkesztő 

A tartalomból:

Pillantás az égre: Sántha Gábor–Francsics László: A Tejút – kozmikus otthonunk
Van képünk! Kerekes István: Napfény, strand
Flóra és fauna: Jakab Gusztáv: Bizarr szépség
Nagy Balázs: Balaklava – a halál árnyékának völgye
Kálló Péter: Fesztivália
Vanicsek László: A Magas-Atlasz, felülről
Somfai Kara Dávid: Sziúk öröksége – szertefoszlott romantika
Szávoszt-Vass Dániel: Az ártér a vízé – ameddig a Duna nyújtózik…
Gyarmati János: Paria – inkák és spanyolok a világ tetején
Kristóf Veronika: A zéró tolerancia hadművelet – akcióban a Sea Shepherd
Bakó Gábor–Licskó Béla: Légből kapott térképek
Úti tipp: Krizsán Sarolta: Kirchbergi Elisabeth
A kulisszák mögött: Felőröl és felemel

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás