A rovat kizárólagos támogatója

Energiaválság, környezetvédelem, „fenntartható” fejlődés, ökotudatos-takarékos életmód és testi-lelki-szellemi egészség. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre ezekről környezetünkben. Biológus-biotechnológusként próbálom komplexen, tömören, lényegretörően, olvasmányosan és közérthetően átadni az ismereteket, amelyek Nekünk szólnak.

Könyvem tartalmát neves fizikus, mérnök, vegyész, környezetkutató és agronómus is ellenőrizte. A képanyagot képzőművészek, fotósok munkái teszik nívósabbá és a gyönyörű modellek közreműködéséről se feledkezzünk meg. A szakkönyvekben sokszor az egyenletek, képletek erdejében elvész a mondanivaló. Regény vagy kézikönyv módjára is lehet olvasni ezt a művet. A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” elvet vallom, miszerint az a leghatékonyabb, ha mindenki saját környezetében él tudatosan és ezt a nézetet követi, népszerűsíti. Érintjük többek között a víz- és áramfelhasználás témaköreit, de a fűtési lehetőségekbe és a különböző építkezési megoldásokba is belekóstolunk. Átvesszük a telekommunikáció, a közlekedés és a hulladékkezelés problematikáit is. Felvázolom a tudatos vásárlás, egészséges táplálkozás és életmód alapjait is, valamint szabadidőnk eltöltéséhez is adok pár tanácsot. A gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket is tárgyaljuk. Szobanövényekről, kertészkedésről, házi állatokról, takarításról és kozmetikumokról is szó esik. Nincs mese, változások szükségesek, mert veszélyben bolygónk jelenlegi élővilága.

A problémák kézzel foghatóak: a környezetszennyezés mértéke nő, emelkedik az energiafelhasználás összesen és egyének szintjén is. Ezzel párhuzamosan csökken a tiszta ivóvíz, a termőtalaj, a nem megújuló energiahordozók és ásványkincsek mennyisége, egyre több állatfajt veszélyeztet a kihalás. A Föld átlaghőmérséklete emelkedik, ennek következtében egyre több szélsőséges időjárási jelenségeket tapasztalhatunk. Sok helyen agresszió és háború dúl. Nem szeretnék utasításokat megfogalmazni a könyvben, inkább csak javaslok, tanácsolok. Nem az a célom, hogy állandó szorongásban, félelemben éljünk, sokszor apró változtatásokkal is környezettudatosabbak és egészségesebbek lehetünk. Elhatárolom magam mindenféle szélsőséges politikai, vallási eszmétől és ideológiától. Legyünk következetesek, kövessük az arany középutat.

Ne legyünk pesszimisták, lehet még kiút!! Ha megpróbálunk e mű irányelvei szerint élni, megnyugszik a lelkiismeretünk, hogy a jövő generációinak is hagyunk valamit a Föld szépségeiből. Sok összefüggést át fogunk látni, talán megváltozik értékrendünk. Energiát, időt és nem utolsó sorban pénzt takaríthatunk meg. Életünk egészségesebbé, nyugodtabbá és akár boldogabbá válhat. Rajtunk múlik, mit hozunk ki jelenünkből és jövőnkből. A könyv a támogató cégek, szervezetek jegyzékével zárul. Kellemes olvasgatást kívánok!

RÉSZLETEK >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás