Európai Orchidea Kiállítás

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. április 12. - 2012. április 15.

Helyszín: Syma Rendezvényközpont

URL: további információk, részletek >>>

Április 12-15. között sohasem látott, igazán nagyszabású orchidea bemutatót rendez a Magyar Orchidea Társaság. Az Európában csupán háromévente jelentkező Európai Orchidea Kiállítást és tudományos kongresszust idén hazánkban tartják, összesen 7000 négyzetméteren. Az eseményen amerikai és távol-keleti botanikusok és kereskedők, valamint európai orchidea társaságok is képviseltetik magukat.

Az Európai Orchidea Kiállítás 15. alkalommal, ezúttal Budapesten nyitja meg kapuit. A nemzetközi eseményt a Magyar Orchidea Társaság rendezi a SYMA Rendezvényközpontban április 12. és 15. között. Hazánk először ad otthont ilyen nagy horderejű rendezvénynek, amelyre Európából és a világ minden tájáról több mint 100 kiállítót, 20.000 látogatót, 200 regisztrált vendéget és 30 külföldi előadót várnak a rendezők. A kongresszus fő célja, hogy a világ különböző országaiból érkezett tudósok, szakemberek tájékoztassanak az Európában és a világ trópusi területein őshonos orchideák élőhelyeinek jelenlegi helyzetéről, veszélyeztetettségéről és a védelmükben teendő intézkedésekről. A konferencia továbbá arra is lehetőséget nyújt, hogy a hallgatóság áttekintést kapjon a különböző európai és tengerentúli országok természetvédelmi jogszabályairól, a természetvédelem aktuális problémáiról.

A nemzetközi kongresszushoz csatlakozó négy napos kiállításon megtekinthető lesz számos trópusi és szubtrópusi területről érkezett orchidea, közöttük olyan ritka fajok is, amelyeket Magyarországon még nem láthatott a nagyközönség.

A nagyszabású, 7.000 négyzetmétert elfoglaló kiállításon számos európai orchidea társaság és botanikus kert képviselteti majd magát itthon még nem látott orchideáival. A kiállítást vásár kíséri, ahol a magyarországi, európai és távol-keleti kereskedők mellett Dél-Amerikából érkező kertészetek is bemutatják portékájukat. Legtöbbjük még nem járt Magyarországon, így számukra különösen fontos, hogy kínálatuk teljes palettáját megismerjék az érdeklődők.

Az orchideák már a 18-19. században is elvarázsolták az embereket és nagy népszerűségnek örvendtek Európa-szerte. Akkoriban a nagy európai vezető kertészetek által alkalmazott férfiak, – koruk Indiana Jones-ai, – fáradságot és félelmet nem ismerve járták az őserdőket és vadásztak az orchideákra, amit aztán hajórakományként küldtek haza, Angliába. Ezeknek a rendíthetetlen bátorságú embereknek sokat köszönhet jó néhány tudományág, közöttük elsősorban a botanika. Ezzel nagymértékben hozzájárultak a föld flórájának feltérképezéséhez és a több mint 30.000 orchideafaj megismeréséhez, tudományos feldolgozásához.

Természetesen gyűjtőmunkájuknak árnyoldalai is voltak, gátlástalanul szedték a virágokat, tízezer számra küldték haza őket Európába. A hajók gyakran szenvedtek balesetet, vagy a több hétig tartó út során, a nem megfelelő csomagolás következtében megfagytak az orchideák, a hajón esetleg tűz ütött ki és az egész rakomány megsemmisült. Ilyen esetekben több tízezer orchideatő pusztult el órák alatt. A megsemmisült orchideákat újabbak begyűjtésével pótolták, és így rövid idő alatt egész hegyoldalakat, hatalmas erdőségeket taroltak le, fosztottak ki.

„Manapság már csak a természetvédelmi területeken lehet orchideákat találni, és azok is elsősorban a helyi kertészetek által a természetbe visszatelepített orchideafajok. A 19. században okozott károkat most próbáljuk közösen helyrehozni. Ezen a kiállításon mi mégis szeretnénk emléket állítani annak a több száz bátor férfinak, akik életük kockáztatásával elhozták Európába ezeket a növénycsodákat, és akiknek köszönhető, hogy megindult az európai orchidea-kertészet és az orchidea-szaporítás” – mondta Tátrai Zsuzsa, a Magyar Orchidea Társaság elnöke, a rendezvény egyik szervezője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás