KUKAÜNNEP Hogyhogy nem jutott eszünkbe 86 évig?

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2013. november 16.

Helyszín: Sopron, Zöld Állomás parkoló

A szemét mint probléma, egyidős az emberiséggel, a megregulázására alkalmas KUKA rendszer, csak 1927 óta létezik. Az akkoriban újításnak számító hulladékkezelési rendszer megjelenése óta komoly, felelősségteljes szakmává fejlődött a hulladékgazdálkodás. Mindezt a KUKA cégnek is köszönhetjük. A történet 1898-ig nyúlik vissza, amikor a két cégalapító, Johann Josef Keller és Jacob Knappich valamint a vállalat székhelyéül szolgáló Augsburg neveinek kezdőbetűiből fabrikáltak egy mozaikszót: KUKA, vagyis Keller und Knappich Augsburg. A cég első terméke egy acetilénes fényszóró volt, később, hegesztéstechnikai vívmányaik révén, szoros kapcsolatot alakítottak ki autógyárakkal. Így jött létre az 1927-ben tömeggyártásra átadott, KUKA-rendszerű szemétszállító rendszer, ami zárt gyűjtőtartályt, a tartályban felaprított hulladékot, és könnyen üríthető platót jelent. A rendszerhez tartozik a gépi erővel felemelhető gyűjtőedény is, amit az autó-felépítményekkel együtt, először Németországban vezettek be.

Hozzánk, Magyarországra, az 50-es években érkeztek a KUKA feliratú szemetesautók és mi lassan mindent, amibe szemetet dobunk, kukának kezdtünk nevezni. A kuka jelen van a mindennapjainkban, de keveset tudunk róla és a rendszerről, amit képvisel. Ma már csak kevesen használják, az eredeti, fémből készült kukákat, elterjedtebb a könnyebben mozgatható műanyagkuka. A jó minőségű anyagból készült kukák jobban bírják a terhelést, mint a silányabb, vékonyfalú társaik. A nagy teherbírás érdekében speciális technikával alakítják ki az edény testét, a felhasznált anyag biztosítja, hogy a fagy vagy a hőség, de még az UV sugárzás se tegyen kárt idő előtt a kukában. Az elülső oldalon elhelyezett fogantyúk az emelést segítik, a kuka fedele pedig nemcsak a kellemetlen szagok vagy az állatok turkálása ellen véd, hanem jelzés is: eddig lehet megtölteni a kukát. A mindig lezárt kukatető az ingatlantulajdonos etikus hozzáállását mutatja, maradéktalanul kifizeti az általa termelt hulladék elszállításának és ártalmatlanításának költségét.

A kukásautó tartályában elhelyezett eszközök ma már nemcsak aprítják, hanem tömörítik is a szemetet, így egy autó akár 8 tonna, kb. 400 háztartás kommunális hulladékát tudja egyszerre befogadni. Az autók a hulladéklerakóra ürítik a szemetet, vagyis egy olyan biztonságos helyre, melyen többrétegű fólia gondoskodik arról, hogy a talajba semmi szennyeződés ne jusson. A hulladékgazdálkodási szakemberek folyamatosan felügyelik a lerakók állapotát, a tömörödő, bomló „szemétdomb” mozgását, hőmérsékletét, kipárolgását, a környezet egészsége érdekében. Mindennek a nélkülözhetetlen rendszenek az alapja a kuka, mindenkinek a saját kukája, amit reflektorfénybe állítunk november 16-án, egy vidám és tanulságos délelőttön.

Ötletes kukaszépítésre hívjuk a vállalkozó szellemű környezetbarátokat, a legjobb „pályaművet” pedig jótékonysági árverésre bocsátjuk. Lesz kukagörgetés, lehet kukásruhába bújni, a lányoknak erre a célra külön szoknyás változatot is készíttettünk. Lehet barátkozni a kukásautóval és lehet kukából készült bútorokat kipróbálni. A jó hangulatot kukáskikiáltó biztosítja, miközben szemléletes kiállítás keretében mutatjuk be, hogyan változtak a gépek a hulladékkezelés során és milyen utat jár be ma a kuka tartalma. Az idén 115 éves KUKA cégcsoport 86 éves találmánya életünk nélkülözhetetlen részévé vált. Az egészséges környezetünk megőrzése elképzelhetetlen a jól szervezett hulladékkezelés nélkül, ezért egy napra ünneplőbe öltöztetünk minden kukát.

A rendezvény neve: KUKAÜNNEP  A program az STKH által rendszeresen megrendezett Natura környezetbarát piac kísérőprogramja.
Időpontja: 2013. november 16.
Helyszíne: Sopron, Zöld Állomás parkoló (a GySEV állomással szemben)
Szervező: STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.
További információ: Éder Andrea kommunikációs vezető eder.andrea@stkh.hu, 30/986-86-46

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás