Vízimalmok kalákában… közösségépítő program az NCTA támogatásával

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2014. június 14. - 2014. június 15.

Helyszín: Pápateszér - Farkashegy, Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola

Letölthető anyag

2014.jún.14. 16:00
Kajárpéci Vízirevü: Ökológiai Meztéllábnyom (környezettudatos rádiójáték 3 D-ben) – helyszín: Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola (Pápateszér, Farkashegy 16.) – a belépés díjtalan – Hol volt, hol nem volt, a betétdíjas üveghegyen is túl, de még a fogyasztói árba bekalkulált göngyölegtengeren innen, volt egy mesebeli királyság. Ebben a királyságban kimagasló volt a jólét, melyből mindenki egyaránt részesült. A tyúkok aranytojást tojtak, az alattvalóknak saját hétfejű sárkányaik voltak a fűtéshez és a főzéshez, minden konyhában alapfelszerelésnek számított a terülj-terülj asztal, a kertekben égig érő fák és paszulyok nőttek, a házak valóságos paloták voltak, amiket privát kacsalábak forgattak lágyan a nap 24 órájában. A nép szerette is az öreg királyt és a király is igen szerette a népét. Ne feledjük, ez egy mesebeli királyság volt! A nép boldogan élt, a birodalom helyzete sziklaszilárd volt és magabiztos erőt sugárzott. A szomszédos országokkal békességben éltek, így külső támadástól sem kellett tartaniuk. A holnappal nem gondoltak, birodalom szerte az a mondás járta, hogy: „- Egy nap az élet, három nap egy esztendő, vigadjunk hát, eb aki búsul!” És vigadtak is, abban nem volt hiba. Hencidától Boncidáig folyt a bor, az udvari zenészek húzták a talp alá valót, a nép pedig, élén az öreg királlyal, olyan jólétben dőzsölt, hogy olyan tényleg csak a mesében létezik. Ez így ment az idők kezdetétől, ezért királyság minden lakója joggal hihette azt, hogy így is fog menni az idők végezetéig, és még azon is túl. De nem így alakult. A bölcs természet, mely hatalmasabb minden birodalomnál és minden királynál, megelégelte ezt a felelőtlen viselkedést, és közbelépett…

Pápateszér, Művelődési Ház   2014.jún.14. 19:00
SEBŐ koncert és bemutató táncház – helyszín: Pápateszér, Művelődési Ház Közreműködik: Sebő Ferenc – Kossuth-díjas, Barvich Iván, Perger László, Soós Réka, Tímár Sára, Tanai Péter (bőgő) Táncot tanít: Vida Anna és Hujber András A belépés ingyenes, az előre regisztrált érdeklődőknek helyet biztosítunk. Előzetes regisztráció: http://motka.gyor.hu/regisztracio/ – Vízimalmok kalákában – a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány közösségépítő programja az NCTA támogatásával.

Pápateszér  2014.jún.15. 09:00

Malomtúra fogaton A túra résztvevői hat pápateszéri vízimalmot járnak be lovaskocsival. A 4 órásra tervezett túra útvonala: 9.00 óra: indulás a Reflex-háztól – Andrási (Horváth) malom – Égett (Schulmann) malom – Pápateszér községi (Zacsovics) malom – Kuti (Kapcsándy) malom – Birkás (Bögi) malom – Csóri (Eigner) malom – 14.00 óra: érkezés a Kapcsándy malomhoz, részvétel az I. Pápateszéri Malomjáték Verseny díjkiosztásán. (a túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges – Nagy Péter, 30/28-99-940)

Pápateszér, Kapcsándy malom 2014.jún.15. 13:30
II. Pápateszéri Malomjáték – gyermek (14 éves korig) – ifjúsági és felnőtt (14 év felett) – A díjkiosztás – benne a Pápateszéri malomjáték vándorserlegének átadása – tervezett időpontja: 15.30 óra – Pápateszéren, ahol egykor 25 patakmalom működött (s ez egy település határain belül a legtöbb Magyarországon) hagyományt kívánunk teremteni a malomjáték verseny megrendezésével. A Pápateszéri malomjáték Verseny győztese 2014-től kezdődően minden évben vándorkupát vehet át.
– A malomjáték házigazdája Schwarcz Sándor, a Kapcsándy malom tulajdonosa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás