Geotúra-vezető képzés a Keszthelyi-hegységben

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2014. augusztus 20. - 2014. szeptember 12.

Helyszín: Tapolca

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete tájékoztatja Önt a Keszthelyi-hegységben idén ősszel induló, hazánkban mindmáig egyedülálló nyílt geotúra-vezető képzéséről, melyet a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesülettel együttműködve szervez:  Felnyílik a Keszthelyi-hegyég földtani kincsesládája…  Geotúra-vezetői tanfolyamot indít a nemzeti park a Forrásvíz Egyesülettel együttműködve

A geoparkok elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) Bakony–Balaton Geopark programja 2012-ben nyerte el az Európai Geopark Hálózat – és ezzel együtt az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat – elismeréseit. A tagság nem csupán igen magas presztízzsel (és persze felelőséggel is) jár, de ráadásul egy olyan promóciós vérkeringésbe is belekerül a térség (esetünkben a geopark Zala megyére eső területe), amely garantáltan növeli ismertségünket, a hozzánk érkező látogatók számát.

Magyarországon (2009 óta) mind a mai napig egyedül a BfNPI indít geotúra-vezető képzéseket, amelyek keretében a geopark újabb és újabb térségeit lehet megismerni. A szeptember 19-én induló, 60 órás tanfolyam ezúttal a Keszthelyi-hegység nemzetközi összehasonlításban is különleges földtani értékeit mutatja be. Együttműködő partnerünk, a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően a képzés a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás Programja támogatásával valósul meg. A résztvevők – szakértő oktatóik társaságában – felkutatják az őshévizek működési nyomait (forráskürtők, hévforráskúpok, lyukacsosra oldott sziklák stb.), meglátogatják a vulkanizmus kővé dermedt emlékeit a Tátikán és a Kovácsi-hegy bazaltutcájában, végigjárják a Pannon-tó hajdani szigetének sziklás partvidékét, és megismerkedhetnek különleges barlangokkal (Vadlány-likak), víznyelőkkel és óriás karsztforrásokkal is.

Mivel egy geopark nem csupán az „élettelen” köveket tekinti megőrzésre és bemutatásra méltó értéknek, szó esik majd a terület változatos növény- és állatvilágáról, a régészeti és néprajzi örökségről is, illetve a Forrásvíz Természetbarát Egyesület a források védelméről tart előadást. A geotúrák során bekövetkező balesetek megelőzéséről orvos ad elő és az előadók között találunk Lóczy Lajos-emlékplakettel kitüntetett geológust és Bátky Zsigmond-díjjal elismert néprajzkutatót is.

A tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők célja egy olyan közösség létrehozása is, amelynek tagjai turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak pl. a borászatok, szállodák, falusi szálláshelyek vendégei). A tanfolyamot sikeresen elvégzők oklevelet kapnak, és egy külön megállapodás aláírása esetén jogosulttá válnak a „Bakony–Balaton Geopark Partner” megnevezés és embléma használatára is, amelyet akár geoturisztikai tevékenységük során is hasznosíthatnak.

Előadások helyszíne (egyben igény szerint szálláshely is): Református Vendégház, 8300 Tapolca, Darányi u. 2.

A tanfolyamra szeptember 12-ig lehet jelentkezni; részletes tematikát és jelentkezési lapot a geopark weboldalán lehet találni.
Korbély Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Bakony–Balaton Geopark Csoportjának vezetője

További kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésére.

Knauer Anna
Bakony–Balaton Geopark Csoport  geoturisztikai szakreferens

mobil: +36 30 491 0087
tel.: +36 87 555 281
Facebook: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark
——————————————————————–

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás