Élőhelykezelés a Merzse-mocsár Természetvédelmi Területen

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2014. szeptember 27.

Helyszín: Budapest XVII. kerület

Email cím: bajor.zoltan@mme.hu

Letölthető anyag

Élőhelykezelés a Merzse-mocsár Természetvédelmi Területen
A kezelés időpontja: 2014. szeptember 27., szombat, 10-17-ig
A kezelés pontos helyszíne: XVII. kerület, Rákoskert, Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület, Nagy-merzse

Részletek:
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja az 1990-es években a Merzse-mocsár hosszútávú fenntartása érdekében több alkalommal is szervezett nád- és gyékényeltávolítást az eutrofizációs folyamatok lassítása érdekében. Az elmúlt tél igen száraz időjárása azonban azt eredményezte, hogy a tómeder az az idei nyár csapadékos időjárása ellenére sem tudott feltelni vízzel. Így lehetőség nyílik arra, hogy a mocsár medrének eddig nem kezelt részéről is eltávolítsuk az erőteljesen terjeszkedő gyékény-állományokat az egyre szűkülő nyílt vízfelület újbóli megnövelése érdekében. Ez elsődlegesen a vízhez kötődő állatfajok számára teremt kedvező feltételeket.

A találkozó Rákoskert vasútállomásnál lesz, a peron fénysorompóhoz közeli végénél várunk minden érdeklődőt 9:00 és 9:15 között. Akik a tömegközlekedést választják, azoknak legegyszerűbb a Keleti Pályaudvarról 8:50-kor, a Szolnok irányába induló személyvonattal érkezni, mely 9:11-kor érkezik Rákoskertre. (vonat egyébként minden óra 50-kor indul a Keletiből a területre). Busszal az Örs Vezér Térről induló 97E jelzésű járatot javasoljuk, melynek 8:16-kor induló járata kb. 8:50-kor érkezik Rákoskert sugárút megállójához, ahonnan alig 200 méteres sétával érjük el a vasútállomást. Innen együtt indulunk a kb. 800 méterre lévő Nagy-Merzse élőhelykezelési helyszínére. A munka során elsődlegesen a gyékénykaszálék kihordásán lesz a hangsúly.
A mocsár medre jelenleg egyáltalán nem vizes, így egy hétköznapi gumicsizma, vagy magas szárú bakancs is elegendő, sár nem várható.
A munka során a többi élőhelykezelési akciónkhoz hasonlóan önkénteseinknek kedveskedni is szeretnénk néhány dologgal: a térképen is jelölt bázisponton folyamatosan hideg étel és meleg ital várja a megfáradt dolgozókat. Déltájban pedig madárgyűrűzési bemutató és odútisztítás színesíti a nap programját. A kezelésre minden munkaeszközt – kézi és gépi szerszámok, védőkesztyűk stb. – biztosítani fogunk.
A munkára Budapest egyik legértékesebb vizes élőhelyének életben tartása érdekében mindenkit szeretettel várunk!

Érdeklődni Bajor Zoltánnál (bajor.zoltan@mme.hu), illetve Lendvai Csabánál (lendvai.csaba@mme.hu) lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás