A rovat kizárólagos támogatója

Együtt a termelővel: A közösség által támogatott mezőgazdaság testközelből

Dátum: 2012. február 02.

Helyszín: Francia Intézet Budapest I., Fő u. 17.

Napjainkban egyre többen vallják, hogy az egészséges és jó minőségű élelmiszert nem a boltok polcain kell keresni. Kis közösségek szövetkeznek helyi gazdákkal, hogy a biztos forrásból származó élelmiszerért cserébe megélhetést biztosítsanak az értük dolgozó termelőknek.

Európában egyre több országban terjed megállíthatatlanul a közösség által támogatott mezőgazdálkodás. Februárban a Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan termelőket és fogyasztókat lát vendégül Franciaországból, Angliából és Németországból, akik szívesen megosztják velünk tapasztalataikat.  A beszélgetésen választ keresünk arra, hogy mi a titka a közösségi kezdeményezések sikerének, hogyan működnek ezek különböző országokban, és van-e esély arra, hogy a termelőket és fogyasztókat összekapcsoló érdekszövetségek nálunk is elterjednek.

Vendégeink lesznek:

– Benoit Hertz és Isabelle Doumenc, a francia AMAP (Szövetség a Kistermelői Mezőgazdaság Fenntartásáért) mozgalom képviselői.
Hertzék a Cidamos gazdaság termelői, a Doumenc házaspár pedig másik bő száz család mellett gazdaságuk állandó vásárlói.

– Jade Bashford, valamint Ann és Norman Stainer, az angol Soil Association közösség által támogatott mezőgazdaság programjához csatlakozó gazdaságok képviselői.
Jade a mintegy 200 fogyasztó közösségi tulajdonában lévő Stroud gazdaságból (Gloucestershire) érkezik, a Stainer házaspár a gyümölcstermesztéssel foglalkozó Dragon Orchard (Ledbury) termelői.

– Jan Hendrik Cropp és Fabian Kern, a közösség által támogatott mezőgazdálkodás elkötelezett képviselői Németországból.
Jan Hendrik Cropp gazdálkodó, erős ideológiai meggyőződéséből kiindulva nagyjából 60 családnak termel zöldséget a németországi Witzenhausen környékén. Fabian Kern a 250 fogyasztóval működő freiburgi GartenCoop alapító tagja, aktivista.

Az eseményen tolmácsolást biztosítunk.

2012. február 2. (csütörtök), 16.00-19.00  Francia Intézet (1011. Budapest Fő u. 17.), Amfiteátrum, 1. emelet. A kezdeményezések bemutatkozása után, 18.00-19.00 óra között lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre is.

Az eseményt a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Francia Intézet szervezi.

Információ: Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete, (0630) 852-5214, zsofi@tve.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás