Hirdetés

A WWF szerint a helyzet még mindig aggasztó.



spain_galicia.gif
spain_galicia.gif

2002 november 19-én, hatnapi sodródás után a spanyolországi Galícia tartomány partjainak közelében elsüllyedt a Prestige olajszállító tankhajó. A WWF nemrég közzétett jelentése szerint a baleset térségében még most is a katasztrófa következményitől szenved a tengeri környezet és a halászati ipar. A nemzetközi természetvédő szervezet annak ellenére jutott erre a következtetésre, hogy a spanyol kormány állítása szerint az érintett terület jó ütemben regenerálódik.



prestige17.jpg
prestige17.jpg

A jelentés szerint – ami angol nyelven hozzáférhető a WWF honlapján – 64 000 tonna olaj ömlött ki az elsüllyedt tankhajóból. Ez 60% -al múlja felül az eredeti becsléseket. Mintegy 13 000 tonna olaj még mindig a roncsban van, 5 – 10 000 tonna pedig a nyílt tengeren sodródik, s időnként egy-egy adag a partra kerül.

A 3 000 kilométernyi elszennyezett partszakaszon a halászatot, a kapcsolódó gazdasági szektorokat, a turizmust és a természeti örökséget ért károk kiheveréséhez legalább egy évtizedre lesz szükség. Az anyagi károkat mintegy 5 milliárd euróra becsülik, aminek a 97,5 %-át a társadalom fizeti meg. A baleset 30 000 ember megélhetését érintette közvetlenül. Amikor újrakezdték a halászatot, a helyi halászok szövetségei a fogás 80%-os csökkenéséről számoltak be.
A sekélyebb tengerparti tengerfenékre került nagy mennyiségű olaj miatt mérgező anyagok kerülhetnek a táplálékláncba; ennek hatása az embert is elérheti a tengeri állatok fogyasztása útján.
A spanyol kormány 12,5 milliárd eurós helyreállítási tervet dolgozott ki Galícia számára. A WWF ugyanakkor aggódik, hogy a program túl nagy hangsúlyt fektet a minél gyorsabb gazdasági fejlődésre és ezáltal a csökkentés helyett inkább növelni fogja a térség környezeti problémáit.

A WWF jelentése letölthető itt (284 Kbyte-os angol nyelvű Pdf fájl)
Űrfelvételek az olajfoltról
További információk angolul, franciául és spanyolul

Korábbi cikkeink a Prestige katasztrófájáról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás