Hirdetés

A Hulladék Munkaszövetség demonstrációja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium előtt.

A gazdasági minisztérium rendre megakadályozza, hogy a környezetvédelmi tárca a betétdíjas rendszer bővítésével az italos palackok nagyobb arányú újratöltésére ösztönözze a gazdaság szereplőit – a Hulladék Munkaszövetség ezt a véleményét hangoztatta a tárca épülete előtt rendezett demonstráción, ahol petíciót adtak át a minisztérium képviselőjének. A vita tárgya a termékdíjtörvény tervezett módosítása, illetve a visszaváltható csomagolások kötelező arányát előíró betétdíjrendelet bevezetése.



1petíció átvétel.jpg
1petíció átvétel.jpg
A Hulladék Munkaszövetség petícióját az alelnök Szilágyi László adta át a minisztériumot képviselő Szoboszlay Miklós főosztályvezetőnek.

A HUMUSZ petíciója Csillag István Gazdasági és Közlekedési Miniszter úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

A termékdíj törvény 1995-ös bevezetése óta, a többszöri módosítás ellenére, most először lenne alkalmas a kívánt cél elérése: a kibocsátott hulladékok csökkentésére. A környezetvédelmi tárca tervezete – néhány fogyatékossága ellenére – jó alapja lehet egy környezetvédelmi szempontból elfogadható hulladékgazdálkodásnak. Tudomásunk szerint a tervezetnek legnagyobb ellenzője az Ön által vezetett minisztérium, ezért fordulunk Önhöz.

1. Üdvözöljük az italcsomagolások termékdíjának a darabszám alapú kivetését, de több ponton javasoljuk a bevezetendő szabályozás pontosítását: a darabszám alapú termékdíj számítást ki kell terjeszteni a gyümölcs- és zöldséglevekre is. A csomagolás fogalmát egyébként ki kellene terjeszteni a vendéglátásban és a mozgó utcai árusításban használt egyszerhasználatos tálcákra, tányérokra, poharakra és evőeszközökre is.

2. Nem értünk egyet viszont a termékdíj mentességi feltételeivel és bevezetésének tervezett ütemezésével: elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kiegészítő termékdíjat csak az újrahasználati arány elmaradt részére kelljen megfizetni! Türelmi időnek csak a bevezetés évét (2004) tartjuk elfogadhatónak, 2005-től már ágazati szinten, kötelező jelleggel lenne szükséges előírni a teljesítendő százalékokat!

3. Értetlenül állunk az előtt, hogy a kötelező kezelési arányt meghaladó kibocsátásra 20%-os termékdíj fizetési kötelezettséget előíró szabályt fellazítják!* Ez a szabályozás tavaly született, az előző környezetvédelmi miniszter érdeme, súlyos hiba és komoly visszalépés lenne eltörölni!

4. Ugyanígy hiba lenne, ha a hasznosítást koordináló szervezetek részére 2005-re előírt 20%-os lakossági szelektív gyűjtési arányt 12%-ra csökkentenék*, mert a lakossági gyűjtés nélkül nem teljesíthető a vállalt újrahasznosítási arány.

5. Követeljük, hogy a kormány érvényesítse a koordináló szervezetek állami kontrollját, valamint szüntessék meg az ezek tanácsadó testületeiben fennálló törvénytelen viszonyokat!* Ezzel kapcsolatban sem a szaktárca, sem a Környezetvédelmi Főfelügyelőség, sem az ügyészség nem volt hajlandó eljárni!

6. Követeljük, hogy dolgozzák ki és mihamarabb vezessék be a forgalomban lévő csomagolóanyagok kötelező életútelemzését, és ennek eredményei alapján változtassák meg a termékdíjas és betétdíjas szabályozást! Ezzel elkerülhető lenne, hogy a lobbiszervezetek dilettáns vagy szándékosan megtévesztő ál-elemzésekkel befolyásolják a döntéshozókat.

7. Kérjük a termékdíjfizetésre kötelezett reklámkiadványok körének növelését!* A tervezet (a hasznos felülethez képest) 45%-ban állapítja meg azt a reklámfelület arányt, amely alatt nem kell a termékdíjat megfizetni. Álláspontunk szerint ezt az arányt legalább 30%-ra kell csökkenteni.

8. Tiltakozunk a higítók és oldószerek termékdíjának megszüntetése ellen!* A hígítók és oldószerek által okozott környezetvédelmi problémák kezelésére a jelenlegi rendszer valóban alkalmatlannak bizonyult, de a termékdíjat nem megszüntetni kellene, hanem kiszámításának módját és mentességi feltételeit megváltoztatni.

Tisztelt Miniszter Úr!

Egy szűk ipari és kereskedelmi lobbi tíz éve sikerrel akadályozza a termékdíjas szabályozás környezetvédelmi szempontú reformjait illetve a “betétdíjas rendelet” megalkotását (a “szennyező fizet elv” érvényre juttatását). Az utóbbi rendelet életbe léptetését a múltban már több szakminiszter is megígérte, de még jelen pillanatban sincs kodifikált tervezete! A rendelet hatályba léptetésével a Kormány jelezhetné, hogy végre hajlandó fellépni a környezet és a fogyasztók védelmében is.

Kérjük, támogassa a környezetvédelmi tárca törekvéseit, és álljon ellen egy szűk ipari és kereskedelemi lobbi önző és a környezeti szempontokat semmibe vevő tevékenységének!

Budapest, 2004. február 5.



1ökomérleg4.jpg
1ökomérleg4.jpg



1mérlegkészítés.jpg
1mérlegkészítés.jpg



1Balázs Tamás.jpg
1Balázs Tamás.jpg

Fotók: greenfo/Sarkadi Péter

Kapcsolódó cikkünk: Milyen lenne a jó termékdíj törvény?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás