A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Cseljabinszk melletti Majak orosz újrafeldolgozó üzem évente tízmillió köbméter nukleáris hulladékot ereszt a Tyecsa folyóba egy uráli regionális ügyész szerint.

A vizsgálat során megállapítottuk, hogy a régóta újjáépítésre szoruló üzemi gát átereszti a folyékony nukleáris hulladékot a folyóba, súlyosan veszélyeztetve a környezetet nemcsak a Cseljabinszki területen, hanem a szomszédos régiókban is – közölte Andrej Potapov, az Uráli szövetségi körzet ügyésze Jekatyerinburgban az ITAR-TASZSZ szerint.



atomkor
atomkor
Az ügyészség, amely a Majak vezérigazgatóját kárhoztatja a hidrotechnikai felszerelések állagáért, bírósági felhatalmazást kért arra, hogy bűnügyi eljárást indíthasson Vitalij Szadovnyikov ellen, aki regionális képviselő is. A Majak azzal védekezett, hogy nem tudta megakadályozni a szivárgást. Egy állami program előirányozta ugyan a gát megjavítását, de pénzt sohasem utalt ki hozzá – közölte az üzem a RIA Novosztyi szerint.

A cseljabinszki üzembe szállították 1997-ig a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemeket is. Ennek felújítására elvi lehetőséget teremtett egy orosz-magyar kiegészítő jegyzőkönyv, amelyet közvetlenül Magyarország EU-belépése előtt írtak alá. Az Ekozascsita (Ecodefense) orosz környezetvédő szervezet társelnökét, Vlagyimir Szlivjakot a budapesti rendőrök április végén rövid időre őrizetbe vették két sugárbeteg, Cseljabinszk környéki aktivistával együtt, mert engedély nélkül demonstráltak az Országház előtt, követelve a magyar kormánytól: végleg tegyen le arról, hogy az oroszországi újrafeldolgozóba szállítsa a kiégett paksi fűtőanyagot. Az Ekozscsita aktivistái egyébként az orosz alsóház közelében demonstráltak, amely a kormánytól független civil szervezetek ellenőrzését drákóian szigorító törvényt fogadott el első olvasatban. A moszkvai rendőrök őrizetbe vették hármukat három napra, Szlivjak most nem volt köztük.

Kapcsolódó anyagok:

Orosz civil zöld nukleáris vádak

Nem kérünk több atomhulladékot!

A Majak nukleáris erőműből illegális szennyezés folyik

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás