Hirdetés

A korábban tervezettnél háromszázezerrel több embert kell kitelepíteni a Három Szoros gát térségéből – jelentették be Pekingben. Eredetileg 1,13 millió ember kitelepítésével számoltak, de mára kiderült, hogy ez a szám már jóval a gát 2008-as üzembe helyezése előtt meghaladja majd az 1,4 milliót.

A közép-kínai Hupej (Hubei) tartományban lévő 2,3 kilométer hosszú és 185 méter magas duzzasztó- és védőgát a világ legjelentősebb vízi erőművi létesítménye. Építése 1997-ben kezdődött, s ez év júniusában fejeződött be. A gigantikus, 39 milliárd köbméter felületű gát tartóztatja most fel a Jangce hatalmas folyamát és hivatott megakadályozni a szörnyű árvizeket, amelyek eddig rendszeresen pusztították a Jangce völgyét, az ázsiai ország egyik legfontosabb termőterületét.
A víztározó feltöltése azonban még nem jelenti az áramtermelés megkezdését: az első áramtermelő létesítmények – turbinák és generátorok – átadása a tervek szerint csak 2008-ra várható. Akkor a 26 turbinacsoport évente 84,7 milliárd kilowatt/óra energiát termel majd.

Kapcsolódó anyagok:

Kínában felavatták a világ legnagyobb vízlépcsőjét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás