Hirdetés
Forrás: origo

Egymilliárd fa ültetésére buzdít egy Nobel-békedíjas környezetvédelmi és politikai aktivista. A Fák Anyjának is nevezett kenyai Wangari Maathai szerint ezzel mindenki tud valamit tenni a globális felmelegedés ellen.

Egy év alatt egymilliárd fa ültetésére buzdít a Fák Anyjának is nevezett Wangari Maathai Nobel-békedíjas politikai és környezetvédelmi aktivista, így küzdve a globális felmelegedés ellen. A felhívást az ENSZ Nairobiban folyó klímaváltozással kapcsolatos konferenciáján tette a biológus-állatorvos végzettségű professzor. A nairobi konferenciát azonban még maguk a résztvevők sem tekintik különösebben nagy jelentőségűnek, egyesek csak “klíma-előjátéknak” becézik, mivel nem sok előremutató döntésre lehet számítani – írja a Guardian.

A nőjogi aktivistaként is nevet szerző Wangari Maathai szerint ismerjük a tényeket, de az a fontos, mit teszünk. “Fát ültetni olyasmi, amit mindenki tud” – idézte a brit lap. A professzor, aki 2004-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, maga is azt ígérte, hogy szervezetével, a Green Belt Movementtel (Zöld Öv Mozgalom) kétmillió fát ültetnek.

A Milliárd fa-kampányt az ENSZ környezetvédelmi programja is támogatja, amely arra kéri az embereket, hogy interneten regisztrálják ültetéseiket. A kampány azonban csak szimbolikusnak tekinthető, mivel az ENSZ adatai szerint az elmúlt évtizedben 130 millió hektár erdőt pusztítottak ki, és egy ekkora terület újrafásításához 140 milliárd fát kellene elültetni. A termőterület szerzése céljából folyó erdőpusztítás jelentős mértékben hozzájárul a felmelegedésért felelős széndioxid kibocsátásához. Az erdők felégetése az éves széndioxid-kibocsátás ötödét adja – többet, mint a közlekedés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás