Hirdetés

Magyarország természetközeli és leromlottabb élőhelyeiről készült fényképek találhatók az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetében létrehozott honlapopon, mely a botanikusok széles körének is hasznos lehet.

A www.novenyzetiterkep.hu/fototar oldalon elérhető MÉTA-Fotótár Magyarország előhelyeinek tematikus, sok szempontból kereshető, non-profit célú digitális adatbázisa. A MÉTA egy 5 éves program, Magyarország Élőhelyeinek Térképi Adatbázisa. A Fotótár ehhez a programhoz kapcsolódva készült el.) A fényképtárban Magyarország összes féltermészetes és természetes élőhelyének dokumentum-fotói fellelhetők. Minden egyes fényképhez tartozik egy részletes leírás is, amely a készítés helyét és idejét, valamint a fényképen látható élőhely jellemzőit tartalmazza.

A fényképeket élőhelyenként, az élőhelyeket élőhelycsoportonként tematikus rendbe, az Általános Nemzeti Élőhelyosztályozási Rendszer alapján csoportosítjuk (lásd www.novenyzetiterkep.hu/eiu). Minden fotóhoz tartozik egy adatlap, amelynek alapján az élőhelyet az mmÁ-NÉR kategóriákba besoroljuk, a készítőt és a készítés helyét, idejét rögzítjük. A képeket egy rövid leírás egészíti ki arról az állományról, amiben készült. A linkekre való kattintással még több információhoz juthatunk: minden élőhelyhez és élőhely-csoporthoz tartozik egy részletes leírás is, és az egyes élőhelyek magyarországi elterjedésedét térkép mutatja.

A honlap szerkezete és tartalma

A főoldalon találjuk a 17 fő élőhely-csoport egy-egy minta képét. A képek alatti szövegre kattintva léphetünk be az egyes “szeletekbe”. Ha belépünk egy szeletbe, akkor felül találjuk az élőhely-csoport leírását. Ezt követik a csoportba tartozó élőhelyek, minta-fotókkal. Innen továbbléphetünk az elterjedési térképhez vagy az élőhely részletes botanikai leírásához, és megnézhetjük az élőhely Natura2000 kódját is.

Az élőhely nevére kattintva továbblépünk. Itt a felső csíkban az adott élőhely rövid definícióját olvashatjuk. Innen is továbbléphetünk a térképhez és a részletes botanikai leíráshoz. A lenti képek közül egyikre kattintva léphetünk tovább.

A kiválasztott kép megjelenik nagy méretben, alatta a képhez tartozó részletes leírást olvashatjuk. Ez megadja a készítő nevét, a készítés helyét, a termőhelyi jellemzőket, az élőhely szerkezetéről és a fajkészletéről is mond néhány szót. Megadja a fényképen szereplő közösség természetességét, használati módját és az esetlegesen fenyegető veszélyeket. A bal oldali menüből vagy a böngésző vissza nyilával léphetünk vissza, kiválaszthatunk egy új fényképet, vagy átmehetünk egy másik élőhely-csoport szeletébe.

Ki használhatja a MÉTA-Fotótárat?

A Fotótárat non-profit célra bárki (magánszemély, egyesület, iskola, egyetem) használhatja. Oktatásra, környezeti nevelésre, szemléletformálásra, ismeretterjesztésre a honlap szabadon felhasználható. A képeket kiadványba, poszterre, jelentésbe, prospektusba tenni nem szabad. Ha valamilyen nem non-profit tevékenységhez szükség lenne egy v. néhány képre (pl. könyv, jelentés, kiadvány, poszter, prospektus, stb.) jobb minőségben és nagyobb felbontásban, a kép készítőjével közvetlenül kell felvenni a kapcsolatot.

Mire jó a MÉTA-Fotótár?

Reményeink szerint a MÉTA-Fotótár segítheti a középiskolai és egyetemi oktatást, különösen a tájföldrajz, természetes növénytakaró, növényközösség, társulás, természetvédelem, biodiverzitás témakörökben. Az interneten keresztül bárhonnan elérhető. Az információ rétegzése és szakmai tartalmának mélyülése miatt a hallgatókkal közös munkát éppúgy színesítheti, ahogy segítséget nyújthat házidolgozatok elkészítésében, vizsgára való felkészülésben.

Nagy örömmel fogadnánk, ha véleményeteket élményeiteket, kérdéseiteket megosztanátok velünk a Fotótárral kapcsolatban. A leveleket az illyese@botanika.hu  címre várjuk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás