A rovat kizárólagos támogatója

Ezrével hullanak a denevérek a New York és Vermont államok barlangjaiban és bányáiban, miközben téli álmukat alusszák, de nem tudni, miért.

A szakemberek a “fehér orr”-szindrómára gyanakszanak, vagyis arra a fehér gombára, amely a denevérek orra körül jelenik meg, de nem feltétlenül ez a denevérhullás oka. Tavaly télen 11 ezer döglött denevért találtak, de idén sokkal több mutatja a rejtélyes betegség jeleit. Az egyik barlangban, amelyet a csapás különösen nagy mértékben sújtott, a 15 ezer denevér helyett ma már csak ezerötszáz példány él.

Alan Hicks denevérspecialista, aki a New York-i környezetvédelmi szerv munkatársa, azt mondta, hogy még sosem látott ilyen fokú denevérpusztulást. A legnagyobb elhullás a kis barna denevérek körében tapasztalható. A rejtélyes betegséget először tavaly januárban vették észre Albanytól nyugatra négy barlangban; mára nyolc helyre terjedt szét New York államban, Vermontban pedig egy helyen észlelték. A szakemberek megfigyelései szerint a denevérek hónapokkal a téli álomból való felébredés előtt felemésztik zsírtartalékukat, s ezért hullanak el.

Illetékesek arra figyelmeztetik az embereket, hogy ne menjenek olyan barlangokba, ahol feltehetően denevérek alusszák téli álmukat, mert egyelőre nem tudni, hogy a rejtélyes betegség emberre ártalmas lehet-e, ezt még vizsgálják a szakemberek. A szakemberek szerint a denevérhullás kísértetiesen hasonló a néhány éve kezdődött szintén titokzatos méhpusztulásra, amelyet egy korábban az USA-ban ismeretlen vírus számlájára írtak tavaly ősszel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás