A rovat kizárólagos támogatója

Megkezdődött a beszállás “Noé” agrárbárkájába – a Norvégiában létrehozott “ítéletnapi tároló” számára megérkezett az első szállítmány, mely 36 afrikai országban termesztett hétezerféle növény magvait tartalmazza.

Noé agrárbárkája a Svalbard-szigetenA norvég kormány két éve határozta el egy sarkköri vetőmag-világbank, “az ítéletnapi tároló” (doomsday vault) létrehozását, hogy megőrizzék bolygónkon használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború, vagy világméretű természeti katasztrófa esetére. Így egy potenciális kataklizma után az emberiségnek lenne miből újrakezdeni az élelmiszertermelést.

A 120 méteres bunkert a szárazföldtől ezer kilométerre lévő négy Svalbard-sziget egyikén, egy hegy belsejében építették meg. A 4,5 millió fontos (1,55 milliárd forintos) költséggel létrehozott tárolóban mínusz 18 fokos hőmérsékleten a termények akár ezer évig is megmaradnak. A bunker 4,5 millió vetőmagminta befogadására alkalmas. A vetőmagok összegyűjtését a Globális Vetemény-sokféleség Szövetség szervezi.

A Svalbard-szigetre most összesen 21 láda érkezett, amelyek 36 afrikai országban termesztett hétezerféle növény magvait tartalmazzák. A 330 kilogramm súlyú szállítmányt a nigériai székhelyű Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Intézet állított össze, s egyaránt tartalmazza vadon termő és termesztett növények magvait. Más génbankok is összeállították már terménykollekciójukat “Noé” agrárbárkája számára, amelynek hivatalos megnyitóját február 26-ra tervezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás