A rovat kizárólagos támogatója

A környezetszennyezés hatására bonyolultabb melódiákat dalolnak a hím seregélyek – derítették ki brit kutatók. A Cardiff University kutatóit azok a seregélyek érdekelték, amelyek előszeretettel a szennyvíztelepek környékén szerezték be napi földigiliszta-adagjukat.

A táplálékkal együtt a seregélyek szervezetébe olyan szennyezőanyagok is bekerültek, amelyek az ösztrogén nevű hormonhoz hasonlatos hatással bírtak. Miután a cardiffi kutatók kiderítették, hogy milyen vegyületek jutnak a táplálékkal a madarak szervezetébe, a kísérleti egyedeket két csoportra osztották. Az első csoportba sorolt seregélyek szennyezett földigilisztát kaptak, míg a kontrollcsoport egyedei étrendjében vegyszermentes férgek szerepeltek.

Mint a kutatás során kiderült, a szennyezőanyagok hatására megnagyobbodott a hím seregélyek agyának azon területe, amely a dallamok bonyolultságát ellenőrzi. Végső soron a fiúseregélyek sokkal gyakrabban fakadtak dalra, s melódiáik is lényegesen összetettebbé váltak. “Ez az első bizonyíték arra, hogy a környezetszennyezés nemcsak befolyásolja, hanem erősíti a hím madarak olyan képességét, mint az ének” – hangsúlyozta Katherine Buchanan etológus. A szennyezőanyagok azonban gyengítették a madarak immunrendszerét. A kutatók aggodalma szerint a nősténymadarak a jövőben a szebben trillázó, ám gyengébb fizikumú hímeket részesítik majd előnyben.

“Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a nőstény madarak olyan hímeket választanak, amelyek szennyezett táplálékon élnek. Ez azért káros, mivel a vegyszerek gyengítik az immunrendszert. Nem tudjuk viszont, hogy mennyire károsítják a szennyezőanyagok a hímek megtermékenyítő-képességét, s azok mennyire lesznek képesek gondoskodni utódaik táplálásáról” – mutatott rá Buchanan. A kutató aggodalma szerint, ha ezek a félelmek beigazolódnak, a vegyszerek következtében drámaian csökkenhet a seregélyek száma. “Úgy tűnik, hogy más madarakat is hasonló módon érinthet a környezetszennyeződés. Ismeretes, hogy a szarkák és a varjak előszeretettel keresnek táplálékot szennyvíztelepek környékén”. A kutató szerint nem ismert, hogy miként hatnak a vegyszerek a nőstényekre. “Azt már látjuk, hogy a nőstények “férfiasodnak”, s olyankor is dalra fakadnak, amikor normális esetben némák maradnának” – mondta Buchanan.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás