A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A világtengerek nagy ragadozóhalait lassú halál fenyegeti. A tonhalakat húsuk miatt vadásszák nyakló nélkül, de pár éve a cápák sem érezhetik biztonságban magukat. Csak míg a tonhal egészét feldolgozzák, addig a cápák esetében csupán az uszonyuk az igazán keresett portéka, elsősorban Kínában.

Gyakran az élő állatok uszonyait vágják le, aztán visszadobják őket a tengerbe, hogy kínok között pusztuljanak el. Egy új uniós szabályzat most ennek akar gátat szabni. Ugyanis épp az Európai Unió tagállamai az ínyencfalat fő exportőrei, ezért Brüsszel akciótervvel állt elő a múlt héten a cápauszony-levágás ellen.
Leginkább Skócia kívánja az eddiginél szigorúbb szankciókkal büntetni a cápák vadászatát. A környezetvédelmi szervezetek mindig is azt kifogásolták, hogy nem ellenőrzik kellő szigorral a törvények betartását ahhoz, hogy véget tudjanak vetni a brutális gyakorlatnak. “Tudjuk, hogy egyes cápapopulációkat a kihalás fenyegeti. Ezért próbálunk meg még hatékonyabban érvényt szerezni az előírásoknak” – mondta Richard Lochhead, a Fisheries Scotland üzletvezetője.

2004 óta a halászoknak külön kérelmet kell benyújtaniuk, ha cápákra kívánnak vadászni. Eddig csupán a skóciai Ullapool és Ayre község halászhajói folyamodtak engedélyért. Ha azonban az Európai Parlament elfogadja az új szabályozást, a jövőben egyetlen egyet sem adnak ki.
“Európa egyik legnagyobb halásznemzete vagyunk, és az az érdekünk, hogy az óceánok természetes változatosságát megóvjuk” – hangoztatta Lochhead, aki szerint a cápák uszonyának levágása káros és romboló gyakorlat, amelyet mindenféleképpen meg kell fékezni a skóciai vizekben.

A brit Shark Trust természetvédelmi szervezet osztja hat Lochhead véleményét. “A cápauszony-kereskedelmet nem lehet tovább folytatni, már csak azért sem, mert elfogadhatatlan módszerekre sarkall” – véli Ali Hood, a Shark Trust természetvédelmi igazgatója. Hasonlóan reagált a Természetvédelmi Világalap (WWF) is. “Csak a hatékony ellenőrzés és végrehajtás célravezető” – nyilatkozta Louize Hill, a WWF tengerpolitikai titkára.
Az Ecology Letters szaklap egyik 2006-os számában megjelent tanulmány szerint évente mintegy harmincnyolcmillió cápát ölnek meg pusztán az uszonyukért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás