Hirdetés
greenfo/mti

Titokzatos gombás megbetegedés pusztítja a denevéreket az Egyesült Államokban, és a kór átterjedhet az országban vadon élő többi állatra is – figyelmeztették szakértők az amerikai kongresszust.

Állami és független szakértők egybehangzóan állítják, hogy a “fehér orr-szindrómának” elnevezett gombafertőzés további terjedését meg kell állítani, mielőtt más állatokat is veszélyeztetne a denevérekhez hasonló mértékben.

A betegség arról kapta nevét, hogy a gombás fertőzés miatt a bőregerek orrán és szárnyán fehér foltok jelennek meg. Az először 2007-ben, New York államban felbukkant kór azóta kilenc államban terjedt el, és elpusztított legalább félmillió, de az is lehet, hogy egyillió denevért. Mára a legnagyobb amerikai denevértelepek közelébe ért a gomba, ezért több barlangot lezártak a turisták elől. A szakértők azt kívánják elérni, hogy az állam pénzt és embereket biztosítson a veszélybe került “rovarevő gépek” védelmére.

Marlin Tuttle világhírű denevérszakértő, a Bat Conservation International denevérvédelmi szervezet elnöke szerint valószínűleg egy évszázada nem érte olyan súlyos támadás az észak-amerikai vadvilágot, mint most.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás