Hirdetés
greenfo/mti

Új lakóhelyet kapnak a rák miatt a kihalás szélére sodródott erszényes (tasmán) ördögök, Ausztrália ettől reméli a rejtélyes pofadaganattól sújtott állatfaj megmenekülését.

Az illetékes hatóságok már év elején megkezdik az egészséges példányok áttelepítését a közel eső szigetek egyikére. Az intézkedés célja, hogy “tartalékállományt” hozzanak létre arra az esetre, ha az eredeti populáció súlyosan megcsappanna.

A jellegzetes külsejükről ismert tasmán ördögök igen nagy számban mutatnak rákos megbetegedést, amely fizikai úton – például harapással – terjedő fertőzés révén éri el őket. A kialakuló pofadaganat száz százalékban halálos, ha elkapják, már nincs esélyük a gyógyulásra – számolt be a sydney-i Taronga Állatkert szóvivője. A daganat miatt az ördögök nem tudnak enni, szenvedések közepette éhenhalnak – mondta Mark Williams.

Szakértők immár hat éve válogatnak ki egészséges egyedeket, hogy “biztosítékul” szolgáló populációt hozzanak létre. Eddig 220 példányt különítettek el, de mivel a fajt 2009 májusában veszélyeztetetté nyilvánították, még sürgetőbbé vált, hogy lépjenek az ügyben.
Az erszényes ördögök számára talán a túlélést jelentheti a szigetprogram, amely hamarosan el is indul. A megmentésükön fáradozó szakemberek a Tasmánia melletti Maria-szigetet szemelték ki az állatok új lakóhelyéül, de az is elképzelhető, hogy virtuális szigetet hoznak létre, vagyis elkerítenek olyan területeket, amelyeket még nem ért el a rákos fertőzés.
Tudósoknak nemrégiben sikerült megfejteniük a termetükben kisebb kutyákhoz hasonlító erszényes ördögöket sújtó rák genetikai kódját, ettől is azt remélik, hogy közelebb vihet az állatok megmentéséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás