A rovat kizárólagos támogatója

A veszélyeztetett halfajt sikerült fogságban szaporítani – az innen származó kishalakat két kis tóba helyezték el.

A lápi póc, amely a „sebezhető” kategóriában szerepel a Nemzetközi Vörös Könyvben, hazánkban fokozottan védett, 100.000.- Ft. az eszmei értéke. Elterjedésének fő területe a Kárpát-medencére esik, így igazi hungarikumnak számít. Az elmúlt évszázadok mocsár- és láp lecsapolásai következtében élőhelyeinek száma a korábbi töredékére zsugorodott. Napjainkban a csatornakotrások és az Ázsia felől terjeszkedő, ragadozó amurgéb miatt pusztulnak az állományai.
 

Kifejlett lápi póc

Kifejlett lápi póc

A halfajt fenyegető veszélyeket felismerve a Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület 2008-ban indította el a Lápi póc Fajvédelmi Mintaprogramot – a cél a hazai állomány megőrzése és gyarapítása, a faj hosszú távú fennmaradása érdekében. A program keretében Dr. Müller Tamásnak, a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszék munkatársának sikerült szaporítani az egyébként akváriumban nehezen szaporodó halakat. A 15 anyahal által lerakott ikrákból 500 fiatal egyedet sikerült nevelni.

 

Kiengedésre váró kis lápi pócok

Kiengedésre váró kis lápi pócok

„Az elmúlt két évben négy darab kis tavacskát alakítottunk ki a lápi pócok számára” – mondta el Tatár Sándor, a civil szervezet munkatársa. Szada önkormányzata azzal támogatta a programot, hogy a mostani telepítés területén szabad kezet adott a természetvédőknek, hogy vizes élőhelyeket alakítsanak ki. A Tavirózsa Egyesület és a Szent István Egyetem képviselői május 31-én 100 darab lápi pócot telepítettek az így kialakított tavak közül kettőbe. Az akváriumi előnevelés után kiengedett egyedek eszmei értéke összesen 10 millió forint. 
 

A halak szabadon engedése

A halak szabadon engedése

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás