A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Amerikai kutatók az Északnyugati Hawaii-szigetek térségében vizsgálják majd szeptemberben a víz felmelegedése következtében kialakuló korallfehéredés jelenségét.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza. Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra, ezen keresztül pedig az emberekre is.

Amerikai tudósok szeptemberben a lakatlan, hosszan elnyúló Északnyugati Hawaii-szigetek térségében, a Papahanaumokuakea nevű tengeri természetvédelmi területen tervezik tanulmányozni a korallfehéredés jelenségét. Szeptember a legmelegebb hónapnak számít Hawaiin, kutatók idén már augusztusban 27-29 Celsius fokos felszíni hőmérsékleteket mértek, ami különösen melegnek számít ilyen északi vizeken.

Randall Kosakinak, a Papahanaumokuakea igazgatóhelyettesének elmondása szerint a kutatók egy hét múlva indulnak útnak a Hiialakai nevű hajó fedélzetén a távoli atollok irányába. Egy délkelet-ázsiai meleg tengeri áramlat éppen ebben az időszakban nyomul be a Csendes-óceán északi részébe. “Most meleg a víz. Ha lehűl, talán nem következik be a korallfehéredés, de ha meleg marad egy hosszabb időszakon át, megtörténhet” – magyarázta a szakember, aki szerint egy legalább 2-4 héten át tartó, megszokottnál melegebb periódus már valószínűleg beindítja a folyamatot.

Az Északnyugati Hawaii-szigetek térségében él az amerikai vizekben található korallok 69 százaléka. Jelentős korallfehéredés legutóbb 2002-ben és 2004-ben zajlott le.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) július végi közlése szerint a klímaváltozás pusztító korallfehéredést indított el Délkelet-Ázsiában, a Malajziától a Fülöp-szigeteken át Indonéziáig húzódó úgynevezett Korallháromszögben. Ezen a közel hatmillió négyzetkilométernyi területen olyan sok korall- és halfaj él, mint sehol másutt a világon: az ismert korallfajok háromnegyede megtalálható itt. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) becslései szerint 1997-1998 óta ez a legsúlyosabb korallfehéredés. A kilencvenes évek második felében világszerte a korallok 16 százaléka pusztult el.

Kapcsolódó anyagok:

Korall sejtbank

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás