Hirdetés

Az Atlanti óceán déli részén található Nightingale-sziget egy igazi pingvinparadicsom. Napokkal ezelőtt egy kereskedelmi hajó megsérült a szigetnél és 1500 tonna olaj folyt ki az óceánba. A szennyezés most már a világ északi sziklaugró pingvin-populációjának a felét veszélyezteti.

Az Atlanti óceán déli részén található Nightingale-sziget egy igazi pingvinparadicsom. A szigeten 200 ezernél több északi sziklaugró pingvin él, de a terület, valamint a közelében lévő Middle-sziget is számos védett tengeri madár fészkelőhelyeként ismert. Napokkal ezelőtt azonban egy kereskedelmi hajó megsérült a szigetnél és 1500 tonna olaj folyt ki az óceánba. A szennyezés most már a világ északi sziklaugró pingvin-populációjának a felét veszélyezteti, mivel a brit királyi madártársaság, a neves RSPB szerint az olaj körbevette a szigetet és már 8 mérföldet beterít.

sziklaugró pingvinek

sziklaugró pingvinek

Több száz pingvint láttak, amelyek olajtól ragacsosan vergődtek ki az óceánból. A madárvédők szerint az is félő, hogy a hajóroncsból patkányok és más rágcsálók juthattak a szigetre, és ez ugyancsak nagy veszély a nyíltan fészkelő, ragadozó emlősöket nem ismerő madaraknak. A rágcsálók ugyanis felfalhatják a tojásokat és az apró madárfiókákat is.
A Ms Oliva néven bejegyzett hajó szójababot szállított és Rio de Janeiróból tartott Szingapúr felé, amikor megsérült. Az RSPB kutatóbiológusa, Richard Cuthberd szerint a hajó sérülése egy igazi katasztrófát idézhet elő a szigetek természetében, és a halászatra szakosodott helyiek önellátásában. Az újabb csapás lehetne a szakember szerint, hogyha a szigeteknél lehorgonyzott hajóról kijutottak volna a rágcsálók, mivel a Nightingale-szigeteken eddig nem éltek patkányok. A Tristan elnevezésű környezetvédő csoport tagjai mindent megtesznek, hogy megpróbálják az olajat befogni, mindeközben az olajos madarak tollát is mossák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás