Hirdetés
greenfo/mti

A Mura-Dráva-Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozásának előkészítéséről írt alá szándéknyilatkozatot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter osztrák, szlovén, horvát és szerb kollégájával pénteken Gödöllőn.

Fazekas Sándor az aláírás előtt hangsúlyozta: az MDD TBR lesz az első, több országra kiterjedő bioszféra rezervátum a térségben. A létrejövő rezervátum Európa legnagyobb vízi bioszféra rezervátuma, és az első a világon, amelyet öt ország közösen hoz létre – mondta a dokumentum szignálása után Andreas Beckman, a Természetvédelmi Világalap (WWF) Duna-Kárpátok programjának igazgatója, aki oklevelet adott át az aláíró minisztereknek.

A megállapodás alapján az öt ország képviselői létrehoznak egy 15 tagú koordinációs testületet, amely irányítja a bioszféra rezervátum státusz elérését célzó további lépéseket. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) úgynevezett Bioszféra-rezervátum címe – hasonlóan az UNESCO Világörökséghez – nagy nemzetközi elismerést jelent, amelynek elnyerésére az országok évente pályázhatnak.

A rezervátum az alpesi tájaktól a Duna-Tisza közéig igen változatos és hatalmas területet ölel fel. A szlovéniai Júlia-Alpoktól egészen a Drávaszögben elterülő Kopácsi rétig, Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelyig húzódik, végig a Mura és a Dráva völgyében, illetve a Dráva dunai torkolatánál – emelte ki Fazekas Sándor az ülés után tartott sajtótájékoztatón. A rezervátum már védett, vagy védettségre előkészített területekre terjed majd ki, az érintett vidékek összefogása egy új, magasabb egységbe pedig az élőhelyek védelmét és a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja – mondta a miniszter.

A leendő rezervátumban számos ritka állat- és növényfaj él, például fekete gólya, vidra és csermelyciprus. Az UNESCO jelenleg öt Bioszféra-rezervátumot tart számon Magyarországon, ezek: az Aggteleki, a Pilisi, a Fertő-tavi, a Hortobágyi és a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum. Legutóbb 1980-ban kapta meg magyarországi helyszín a címet, akkor a pilisi térség szerezte meg a rangot. (MTI)


WWF a Gödöllőn tartott Informális Környezetvédelmi Tanács ülés kiemelkedő eseményének tartja, hogy az érintett miniszterek aláírták azt a nyilatkozatot, ami a Dráva menti közös természetvédelmi terület kialakításáról szól. Ez lesz a világon az első öt ország területére kiterjedő bioszféra rezervátum és Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területe. A deklarációt ugyanakkor beárnyékolja, hogy Horvátországban ismét vízerőművek építését tervezik, és az érintett folyók között a Dráva is szerepel.

A 2009 őszén született horvát-magyar kétoldalú nyilatkozatát erősíti meg, hogy most Ausztria, Szlovénia és Szerbia is a dokumentum aláírói közé került. A WWF, a közös védett terület kialakításának egyik kezdeményezője ennek alkalmából egy ‘Európa Vad Szíve’ elnevezésű elismerő oklevelet adott át a természetvédelemért felelős minisztereknek március 25-én késő délután. “Óriási lépés ez azon az úton, amit a Dráva Szövetséggel, a horvát Dravska Ligával és Zelena Akcja egyesülettel, valamint a német Euronatur szervezetekkel együtt járunk évek óta!” – adott hangot örömének Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Dráva és a Mura mente, valamint a Duna, Dráva folyók torkolatvidéke olyan ritka és veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont, mint a rétisas, a kis csér, vagy a fekete gólya. Az ártéri erdők biológiai sokfélesége, a holtágak és a kavicszátonyok egyaránt különleges adottságai a három folyó érintett szakaszainak. Pontosan ezért tartja az öt ország területén immár 800.000 hektárt elérő természetvédelmi terület megalapítását és leendő közös irányítását különösen fontosnak a WWF.

A WWF Magyarország ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Horvátországban a vízerőmű építési tervezés újabb hulláma zajlik, és a tervekből a Dráva sem marad ki. A folyó horvát szakaszán két vízerőmű építése szerepel egy tavaly ősszel a horvát kormány által is tárgyalt tervben. A természetvédelmi célok elérésében sajnos hazánknak is van szégyenkezni valója. A Dráván annak ellenére, hogy 1996 óta nemzeti park, folyamatosan zajlanak kavicskitermelések, méghozzá egyes helyeken 2007 óta engedély nélkül! Ezzel pedig a már így is csekély létszámú kis csér fészkelőhelyei szűnnek meg.

“Reméljük, hogy a nyilatkozat aláírása után a közös bioszféra rezervátum megalapítását egy éven belül kihirdetik! Ez biztosíték lehet arra, hogy a térségben az öt ország új alapokra helyezze a vízgazdálkodással és a nemzetközi kötelezettségekkel járó feladatok megoldását” – mutatott rá az igazgató. “Örömmel tölt el, hogy a határon átnyúló együttműködés ezen kitűnő példája megvalósulni látszik a régióban, és hogy részesei lehetünk annak, ahogyan a biodiverzitás megőrzéséért létrejön Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területe.”

Kapcsolódó anyagok:

Létrejön a Mura, Rába, Duna bioszféra rezervátum

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás